Corpul de control al premierului a constatat încălcări ale legislației în privința unor contracte ale autorităților de la Nana
Corpul de control al prim-ministrului a efectuat în perioada martie 2015 - octombrie 2016 un control la autoritățile administrației publice locale ale comunei Nana, județul Călărași, constatând încălcări ale legislației atât în privința obținerii finanțării, cât și în atribuirea și derularea unor contracte de lucrări.
Cu privire la proiectul "Realizare zonă verde în comuna Nana", Corpul de control al premierului a constatat că obținerea finanțării nerambursabile de la bugetul de stat s-a făcut "prin utilizarea unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului".
De asemenea, în sinteză se arată că au fost încălcate dispozițiile legale în atribuirea și derularea contractului de lucrări pentru realizarea acestui proiect.
"Consecința acestei atribuiri, fără respectarea prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice, a constat în efectuarea de plăți de la bugetul de stat în cuantum de 150.525,35 lei (TVA inclusă) către societatea Temy Jean S.R.L. și obținerea pentru această societate a unor foloase materiale în mod injust", se precizează în document.
Corpul de control al prim-ministrului susține totodată că evaluarea proiectului "Podețe pe străzi în comuna Nana, județul Călărași" și aprobarea finanțării nerambursabile s-au făcut de asemenea "cu încălcarea prevederilor legale", aceleași nereguli fiind stabilite și în ceea ce privește atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări.
Potrivit Corpului de control, neconcordanțele din documentația de atribuire a contractului de lucrări au dus la majorarea cheltuielilor cu suma de 25.222,76 lei, suportată din fondurile publice alocate proiectului, reprezentanții Primăriei comunei Nana plătind de două ori suma de 8.400,18 lei pentru unele materiale de construcție și transportul acestora.
În ceea ce privește proiectul privind realizarea stadionului comunal Nana, Corpul de control a constatat că cererea de finanțare "nu a fost evaluată, selectată și nici aprobată de către membrii Comisiei privind determinarea oportunității, eligibilității și aprobării proiectelor pe baza criteriilor stabilite de Ghidul solicitantului".
De asemenea, atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări s-a făcut, potrivit Corpului de control, "cu încălcarea dispozițiilor legale".
În procesul de executare a contractului de lucrări "au fost constatate încălcări ale dispozițiilor/prevederilor legale/contractuale aplicabile, atât de către reprezentanții Primăriei Comunei Nana, cât și de către reprezentanții societății EFECT CONSTRUCT SRL", se mai arată în document.
Totodată, potrivit sursei citate, reprezentanții Primăriei Nana au utilizat fonduri publice din bugetul local în cuantum total de 16.616 lei, constatându-se că suma de 2.000 lei, reprezentând servicii de dirigenție de șantier, constituie o plată necuvenită.
Conform documentului, primăria a efectuat în mod nelegal plăți în cuantum de 358.202,13 lei (respectiv, cheltuieli neeligibile în cuantum de 357.203,13 lei și cheltuieli eligibile, care trebuiau suportate de la bugetul local în cuantum de 999,00 lei), astfel fiind încălcate mai multe prevederi legale.
"Echipa de control a CCPM a constatat că toate plățile aferente realizării celor trei proiecte analizate au fost efectuate de către reprezentanții Primăriei Comunei Nana prin ordine de plată, aprobate de către primarul comunei Nana, fără ca acestea să fie supuse procedurilor de angajare, lichidare și ordonanțare", prevăzute de Legea privind finanțele publice locale, se mai arată în document.
Rezultatele controlului au fost trimise Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Curții de Conturi a României, Administrației Fondului pentru Mediu, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Primăriei și Consiliului Local Nana.
AGERPRES