Corpul de control al ministrului Sănătății a finalizat raportul în cazul Spitalului 'Sf. Pantelimon'

Corpul de control al ministrului Sănătății a finalizat raportul în cazul Spitalului 'Sf. Pantelimon'

Corpul de control al ministrului Sănătății a constatat mai multe deficiențe în urma controlului efectuat la Spitalul Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon" din Capitală și a dispus mai multe măsuri în sarcina conducerii spitalului.

Potrivit MS, controlul a fost demarat în urma informațiilor vehiculate în spațiul public privind multiple probleme sesizate la acest spital.

În urma controlului, s-a constatat că nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente și materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI, drept urmare echipa ministerului a inventariat medicamentele și le-a comparat cu soldurile din documente. Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei și minusuri în 2 cazuri cu valoare de peste 400 de lei.

"Corpul de control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienții fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament, aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică. De asemenea, controlul intern managerial al Spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menționate în Ordinul ministrului Sănătății nr. 400 din 2015", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, deși există un regulament care precizează modul de utilizare a medicamentelor și materialelor sanitare din secția de Terapie Intensivă, nu este elaborată o procedură adusă la cunoștința personalului din ATI și semnată de acesta.

"Dulapul mic de medicamente a fost desființat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât și doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină și în Consiliul Etic", precizează MS.

Raportul Corpului de control arată că, în anul 2015, 2.400 de pacienți au fost la Terapie Intensivă. Dintre aceștia, 850 au vârsta de peste 60 de ani.

"Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui așa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secție, conform documentelor prezentate echipei de control", mai susține MS.

Potrivit ministerului, Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 și 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

"Toate măsurile dispuse de Corpul de control sunt obligatorii pentru managementul spitalului. Neîndeplinirea lor duce la sancțiunile prevăzute de lege", arată MS.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…