Coronavirusul copiilor? Toți copiii afectați din Paris au avut contact cu COVID-19

Coronavirusul copiilor? Toți copiii afectați din Paris au avut contact cu COVID-19

Cei peste 20 de copii și adolescenți din regiunea pariziană care sunt afectați de o misterioasă afecțiune inflamatorie gravă au fost toți în contact cu noul coronavirus, au afirmat joi responsabili medicali, care au subliniat însă că deocamdată nu a fost stabilită o legătură de cauzalitate, scrie AFP.

Alerta a pornit week-end-ul trecut din Marea Britanie, unde serviciul public de sănătate aă semnalat o creștere a numărului de copii care prezintă simptome asemănătoare cu boala Kawasaki, un sindrom vascular a cărui cauză nu a fost încă stabilit exact.

După aceea, un mic număr de cazuri similare a fost menționat în Franța, Statele Unite, Spania sau Belgia.

În ceea ce privește Franța, "peste 20 de copii" afectați, cu vârste între 3 și 17 ani, au fost identificați în Ile-de-France (regiunea pariziană) începând cu 15 aprilie, a precizat Dr Sylvain Renolleau, șeful serviciului de reanimare de la spitalul parizian Necker-Enfants, în condițiile în care, în perioade normale, există mai puțin de un caz de acest tip pe lună.

"Acești copii au fost toți în contact cu virusul (noul coronavirus) la un moment dat sau altul", a spus el.

Acest contact a fost dovedit fie printr-un test virusologic pozitiv dar "slab", deci mai degrabă spre finalul infecției, fie printr-un test serologic pozitiv (prezența anticorpilor) care a dovedit că aceștia au fost contaminați în săptămânile precedente.

Într-o primă etapă, autoritățile medicale din diferite țări vizate au indicat că unii pacienți erau pozitivi, alții nu.

În ciuda acestor observații, "nu există toate argumentele pentru a spune că există o legătură directă de cauzalitate" între noul coronavirus și aceste cazuri neobișnuite, a adăugat Damien Bonnet, șeful serviciilor de cardiologie pediatrică.

Doctorii au avansat ipoteza că debutul acestei boli inflamatorii este similar cu "furtuna de cytokine" descrisă la adulți, o suprareacție a sistemului imunitar care provoacă cazuri respiratorii grave.

"La copii este de asemenea o reacție inflamatorie exagerată, dar care apare mai târziu, în a treia sau a patra săptămână, și care atacă mai degrabă mușchiul cardiac", a apreciat Pr Rémi Salomon, președintele comisiei medicale de la AP-HP.

Copiii afectați au prezentat la început mai multe zile de febră ridicată și dureri abdominale, uneori cu o erupție cutanată, înainte de a dezvolta probleme cardiace și circulatorii.

Toți copiii internați în Ile-de-France "au avaluat favorabil în trei sau patru zile de îngrijiri la terapie intensivă", a precizat Pr Renolleau.

Câteva cazuri au fost anunțate și în provincie, dar "în număr mult mai puțin important", a menționat el.


populare
astăzi

1 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

2 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

3 Fiul unui milionar din București, arestat pentru tentativă de omor. Ar fi înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii

4 Foarte interesante amănunte

5 Așa o fi? / Noi pe cine credem?