Coronavirus/Varianta Omicron: Putem să dezvoltăm foarte repede un vaccin, afirmă un cercetător de la Universitatea Oxford
Omul de ştiinţă britanic care a coordonat cercetările finalizate prin dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca-Oxford a declarat sâmbătă că un nou ser ar putea fi fabricat "foarte repede" împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP.
Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, consideră că este "extrem de improbabil" ca noua variantă Omicron să se răspândească masiv în rândul populaţiei deja vaccinate, "aşa cum am văzut că s-a întâmplat anul trecut" cu varianta Delta.
Dar, dacă se va întâmpla acest lucru, "va fi posibil să acţionăm foarte repede", a declarat cercetătorul britanic pentru BBC, deoarece "procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente".
Profesorul Pollard consideră totuşi că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini, considerată îngrijorătoare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), însă acest lucru nu va fi cunoscut cu siguranţă decât în săptămânile următoare.
Niciun caz de infectare cu varianta Omicron nu a fost detectat până acum în Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări europene de pandemia de coronavirus, cu peste 144.500 de decese. Guvernul de la Londra a anunţat totuşi, joi, restricţii severe pentru pasagerii care sosesc în ţară din şase ţări africane, inclusiv din Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată.
În Europa, un singur caz asociat variantei Omicron a fost descoperit în Belgia, un caz suspect a fost raportat în Germania şi un altul în Republica Cehă. Şaizeci şi una de persoane care au fost testate pozitiv la întoarcerea lor din Africa de Sud stârnesc îngrijorări şi în Ţările de Jos, însă, pentru moment, medicii olandezi nu putut să confirme dacă ele sunt purtătoare ale noii variante virale.
Varianta Omicron a fost identificată şi în Malawi, Israel - la o persoană venită din Malawi -, Botswana şi Hong Kong.
Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunţat că a "dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară". Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că "desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată".
Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat şi ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron. AGERPRES