Coronavirus/SUA: Senatori republicani cer ONU o evaluare independentă a răspunsului OMS la pandemie
Un grup de senatori republicani din SUA au cerut vineri Organizaţiei Naţiunilor Unite să facă o evaluare independentă a răspunsului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la pandemia cu noul coronavirus, afirmând că OMS a dat dovadă de o "remarcabilă consideraţie" faţă de China, relatează Reuters.
Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres, senatorii americani, în frunte cu Jim Risch, preşedintele Comisiei de relaţii externe, au cerut crearea imediată a unui grup de experţi care să facă o "evaluare interimară a prestaţiei OMS până în prezent" şi recomandări de reformă.
Deşi au criticat implicit OMS, senatorii semnatari ai scrisorii au adoptat un ton mai puţin belicos decât al preşedintelui Donald Trump, care a decis suspendarea finanţării acestei organizaţii, până la evaluarea de către Washington a răspunsului OMS la coronavirusul de tip nou. Trump a acuzat OMS de promovarea "dezinformării" chineze, afirmând că acest lucru a dus probabil la o propagare mai amplă a virusului.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat săptămâna aceasta că modul în care a gestionat OMS actuala pandemie arată necesitatea unei reforme a acestei instituţii şi a avertizat că SUA ar putea să nu mai reia finanţarea sa şi ar putea iniţia crearea unui for alternativ.
"OMS pare să fi dat dovadă de o remarcabilă consideraţie faţă de guvernul chinez pe parcursul acestei pandemii", au scris senatorii. "Restabilirea încrederii în OMS va necesita o mai mare transparenţă şi răspundere şi reforma organizaţiei".
Întrebat în legătură cu această scrisoare, un purtător de cuvânt al ONU a amintit o declaraţie din 8 aprilie a lui Antonio Guterres în care acesta a subliniat că este esenţial să se înveţe lecţiile acestei pandemii pentru a putea răspunde într-un mod eficient la provocări similare în viitor. "Dar acum nu e momentul", a adăugat atunci Guterres.
În scrisoarea senatorilor republicani este amintit grupul de experţi independenţi din 2015 care au făcut o evaluare interimară a răspunsului OMS la epidemia de ebola din Africa. Atunci, experţii au fost numiţi de directorul general al OMS la solicitarea consiliului de administraţie al organizaţiei, format din 34 de profesionişti în domeniul sanitar, aleşi pe trei ani.
Deşi OMS, cu sediul la Geneva, face parte din "familia" ONU şi este considerată o agenţie de specialitate a acesteia, este o organizaţie internaţională independentă, cu propria finanţare şi un for propriu de decizie, Adunarea mondială a sănătăţii, cu 194 de membri, menţionează Reuters.
Joi, Australia a afirmat că va cere o anchetă internaţională independentă asupra epidemiei, la reuniunea anuală de luna viitoare a OMS.AGERPRES