Coronavirus/Franţa: O nouă polemică vizează institutul condus de controversatul profesor Raoult
Institutul condus de profesorul Didier Raoult, susţinător al utilizării Hidroxiclorochinei pentru a trata COVID-19, se află din nou în centrul unei polemici, după acuzaţii privind realizarea unor studii clinice ilegale împotriva tuberculozei, fapt negat de medicul francez, informează AFP.
Acest specialist francez în boli infecţioase şi Institutul Spitalului Universitar (IHU) din Marsilia au dobândit o vastă şi controversată notorietate odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19, după ce au promovat un tratament utilizat împotriva malariei şi bazat pe Hidroxiclorochină, în pofida absenţei unui efect benefic dovedit până în prezent.
De această dată, IHU a fost acuzat pentru un presupus "experiment sălbatic împotriva tuberculozei" desfăşurat din 2017, care ar fi "provocat la mai mulţi pacienţi, inclusiv la un minor, complicaţii grave", potrivit acuzaţiilor formulate în urmă cu o săptămână de site-ul de ştiri Mediapart.
Citând angajaţi ai institutului care au cerut să îşi păstreze anonimatul, precum şi rapoarte de spitalizare, jurnaliştii de la Mediapart au precizat că anumite echipe de medici de la IHU au testat o combinaţie de patru medicamente, a căror eficacitate comună nu a fost niciodată evaluată împotriva acestei boli infecţioase.
Autoritatea tutelară a spitalelor din Marsilia, AP-HM, de care depinde şi IHU, a deschis imediat o anchetă şi a confirmat după câteva zile că "anumiţi" pacienţi trataţi împotriva tuberculozei cu acea combinaţie de antibiotice au suferit "complicaţii renale, iar cel puţin unul dintre ei a necesitat o intervenţie chirurgicală".
AP-HM a precizat că a depus un "protocol de cercetare pentru această combinaţie de antibiotice" în august 2019, dar l-a retras o lună mai târziu, "ţinând cont de rezervele emise de Agenţia naţională pentru siguranţa medicamentelor (ANSM)", autoritatea din Franţa care are misiunea de a autoriza studiile ştiinţifice în care sunt implicate fiinţe umane.
Or, "IHU Mediterranee a continuat să efectueze acele tratamente", a explicat purtătorul de cuvânt al AP-HM.
"Alegeri terapeutice"
Pentru cazurile de tuberculoză sensibilă, IHU a depus două proiecte de cercetări medicale "pentru a scurta tratamentul", dar "nu l-am mai aplicat, imediat după ce am primit avizul ANSM", s-a apărat joi seară Didier Raoult într-o populară emisiune de televiziune.
"Nu au existat teste, doar alegeri terapeutice făcute de către medici", a spus el, refuzând să devină ţinta unei polemici "exagerate".
"Fac multe lucruri, dar nu mă ocup de toţi bolnavii care sunt trataţi aici şi, în special, nu mă ocup de tuberculoză", a subliniat profesorul francez.
La rândul lui, directorul secţiei de boli infecţioase şi tropicale din cadrul IHU, profesorul Philippe Brouqui, a dat asigurări spunând că toate tratamentele folosite în cadrul IHU au fost tratamente "antituberculoase cunoscute şi recunoscute".
ANSM a demarat însă o inspecţie la IHU, sesizând în acelaşi timp Parchetul din Marsilia. Joi, procurorul municipal Dominique Laurens a anunţat că justiţia va "evalua" felul în care va continua să acţioneze în această speţă, fără să deschidă o anchetă în acest stadiu.
Din 2020, mai multe studii realizate de IHU pentru a valida interesul său pentru Hidroxiclorochină au fost criticate de numeroşi oameni de ştiinţă din cauza metodologiei lor şi a condiţiilor în care au fost realizate.
Declaraţiile publice ale profesorului Raoult i-au adus acestuia o mare popularitate în Franţa în rândul simpatizanţilor grupărilor "anti-sistem" şi ai teoriilor conspiraţiei, care sunt convinşi că acele critici formulate împotriva medicului francez sunt coordonate de lideri ai industriei farmaceutice pentru a împiedica apariţia pe piaţă a unui tratament ieftin, în timp ce pe plan internaţional fostul preşedinte american Donald Trump şi omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, au devenit un fel de apostoli ai Hidroxiclorochinei, un derivat al medicamentului antimalaric Clorochină.
Didier Raoult a făcut recent reclamă pentru un studiu brazilian despre Hidroxiclorochină şi a fost aspru criticat pentru acest lucru, în contextul în care acele teste au provocat apoi un scandal uriaş pentru că au fost realizate pe pacienţi fără consimţământul lor şi pentru că au dus la publicarea unor rezultate eronate.
Retras din această vară din activitatea de profesor universitar practician, Didier Raoult urmează să renunţe la funcţia de director al IHU cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie 2022. AGERPRES