Coronavirus/DSP Alba: Persoanele la care testarea prin ''metoda pooling'' indică prezenţa virusului nu sunt angajaţi ai brutăriei
Cele opt persoane din cadrul anchetei epidemiologice derulate la unitatea de panificaţie din Alba Iulia, unde au fost înregistrate în urmă cu câteva zile mai multe cazuri de COVID-19, şi în cazul cărora analiza prin "metoda pooling" a indicat prezenţa virusului nu sunt angajaţi ai brutăriei.
Potrivit DSP Alba, persoanele respective urmează a fi retestate vineri individual şi sunt contacţi direcţi ai angajaţilor din cadrul brutăriei care au fost depistaţi pozitiv.
"DSP Alba a efectuat verificări şi oferă următoarele clarificări: grupa de 8 persoane din cadrul anchetei epidemiologice derulată la unitatea de panificaţie, ce urmează a fi retestată azi individual, nu conţine angajaţi ai societăţii, ci contacţi direcţi ai unor angajaţi (din grupul de 5 depistaţi pozitiv acum câteva zile). În grupa de 8 nu se află niciun angajat din producţie sau desfacere al unităţii", a declarat, vineri, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.
Joi seara, DSP Alba a transmis că unul din loturile cu probele recoltate joi de la peste 100 de angajaţi ai unei unităţi de panificaţie din Alba Iulia, analizate prin "metoda pooling", indică faptul că există unul sau mai mulţi pozitivi, urmând ca persoanele din acest lot să fie vineri testate individual.
"Azi (joi - n.r.), în laboratorul DSP Alba au fost analizate, prin 'metoda pooling', 120 de probe provenite de la angajaţi şi contacţi direcţi ai celor 6 persoane depistate pozitiv anterior, şi anume patronul şi 5 angajaţi de la sediul administrativ al societăţii (birouri). Probele au fost grupate câte 8. În cazul unuia dintre loturi, analiza de laborator a indicat că printre cele 8 probe analizate există 1 sau mai mulţi 'pozitiv'. Pentru persoanele din acest lot va fi reluată mâine testarea individuală, urmând să se stabilească cei pozitiv", preciza DSP Alba.
Potrivit sursei citate, toate cele 120 de persoane se află izolate la domiciliu. Activitatea unităţii este suspendată până la obţinerea tuturor rezultatelor de laborator.
Potrivit directorului executiv al DSP Alba, unitatea de panificaţie nu va fi redeschisă până când nu va exista certitudinea că totul este în ordine.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba este prima din ţară care demarează, prin laboratorul propriu, testarea în masă, urmând să fie realizate zilnic, de săptămâna viitoare, până la 4.000 de teste, prin metoda "pooling" utilizată internaţional.
Metoda "pooling", cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel.
"Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers, DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă", potrivit DSP Alba.
Testarea de tip "pooling" pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private. AGERPRES