Coronavirus: Vaccinurile dezvoltate de Sinovac şi Pfizer nu sunt eficiente împotriva variantei Omicron, potrivit experţilor chinezi

Coronavirus: Vaccinurile dezvoltate de Sinovac şi Pfizer nu sunt eficiente împotriva variantei Omicron, potrivit experţilor chinezi

Un studiu realizat de Universitatea din Hong Kong a determinat că nici vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac (CoronaVac) şi nici cel al companiei germano-americane Pfizer-BioNTech nu sunt eficiente împotriva noii variante Omicron, au informat miercuri mass-media locale citate de EFE.

Potrivit rezultatelor studiului, preluate de ziarul South China Morning Post, niciunul dintre aceste două vaccinuri nu a produs anticorpii necesari pentru a neutraliza varianta detectată pentru prima oară în Africa de Sud în urmă cu mai puţin de o lună.

Cercetarea - ce trebuie încă revizuită înainte de publicare şi condusă de expertul chinez în boli infecţioase Yuen Kwok-yung - s-a bazat pe o analiză a mostrelor de sânge de la 50 de persoane, dintre care 25 vaccinate cu schema completă cu CoronaVac şi celelalte 25 cu vaccinul de la Pfizer.

La cei vaccinaţi cu serul de la Sinovac nu s-au găsit niveluri de anticorpi capabili să neutralizeze varianta Omicron, în timp ce în grupul celor imunizaţi cu vaccinul de la Pfizer-BioNTech, doar cinci au dezvoltat niveluri "detectabile" de anticorpi eficiente împotriva variantei originale a virusului, dar "semnificativ" mai scăzute în faţa variantelor Beta şi Delta.

Vaccinul CoronaVac se bazează pe utilizarea virusului inactivat (mort) în timp ce serul de la Pfizer-BioNtech foloseşte tehnologia inovatoare ARN mesager.

"Cei vaccinaţi cu aceste seruri şi chiar cei trecuţi prin boală au un risc mai mare de contagiere sau de reinfectare", au avertizat autori studiului. Ei au precizat că ar putea fi necesare doze de supra-rapel (booster) pentru a spori capacitatea imunitară, luând în calcul şi crearea unor vaccinuri de nouă generaţie.

Sinovac a anunţat în ultimele zile că lucrează la dezvoltarea unui vaccin destinat specific variantei Omicron.

Studii prealabile apariţiei variantei Delta şi Omicron au arătat că vaccinul de la Sinovac are o eficienţă de doar 51% pentru reducerea cazurilor simptomatice de COVID-19, însă procentul creşte la 100% pentru cazurile grave şi cele care necesită spitalizare.AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...