Coronavirus: Uniunea Europeană cere o inspecţie la o fabrică din Belgia a grupului AstraZeneca
Agenţia federală belgiană pentru medicamente şi produse de sănătate (AFMPS) a anunţat joi că a fost însărcinată de Comisia Europeană să inspecteze o fabrică în care sunt produse o parte din vaccinurile anti-COVID-19 ale AstraZeneca, după anunţul acestei companii privind întârzieri în livrări din cauza unei ''scăderi a randamentului'' industrial, relatează AFP.
AFMPS va ''organiza o inspecţie a fluxului de producţie'' de la uzina Hénogen/Novasep din Seneffe (sudul Belgiei) la cererea executivului european, a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.
''Întrucât sunt implicate mai multe locuri de producţie, mai multe inspectorate/autorităţi abilitate vor realiza împreună această inspecţie'', o colaborare ''obişnuită'' pentru ''lanţuri de producţie (...) răspândite în mai multe ţări'', a indicat purtătoarea de cuvânt, fără a da alte detalii.
Fabrica din Seneffe este administrată de compania de servicii pentru industria farmaceutică Novasep, un partener al gigantului suedezo-britanic AstraZeneca pentru producerea unui vaccin împotriva COVID -19.
AstraZeneca, care a anunţat săptămâna trecută o ''scădere a producţiei'' la o fabrică europeană de-ale sale, a notificat UE că nu poate livra decât ''un sfert'' din dozele promise iniţial Uniunii Europene în primul trimestru, potrivit unei responsabile europene.
Bruxellesul, care a precomandat până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, nu este convins de aceste justificări, considerându-le "nesatisfăcătoare".
"Conform termenilor contractului încheiat de UE, AstraZeneca ar trebui să recurgă la patru uzine pentru a asigura producţia sa - două în UE, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit", a reamintit miercuri responsabila europeană.
Întrucât celelalte fabrici ale grupului, care ar trebui să poată produce şi dozele destinate Uniunii Europene, nu sunt afectate, o problemă industrială din Belgia ar trebui deci compensată în altă parte, a argumentat ea, considerând că "explicaţiile (grupului) sunt lipsite de consistenţă '.
UE cere de acum înainte ca AstraZeneca să recurgă la uzinele sale britanice, după cum este prevăzut în contractul semnat în august 2020, pentru a onora comenzile Celor 27.
Deşi autorităţile europene au recunoscut că contractul cu AstraZeneca, care nu a fost făcut public, conţine clauze de audit privind locurile de producţie, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat miercuri să facă vreun comentariu privind cererea de inspecţie la uzina din Belgia.
AFMPS a efectuat deja o vizită la Novasep în ianuarie, pentru o inspecţie de rutină dublată de o inspecţie pentru aprobarea unei extinderi a capacităţii, dar "fără legătură particulară cu Comisia Europeană".AGERPRES