Coronavirus: Ungaria prelungeşte lockdown-ul şi se aşteaptă la două săptămâni foarte grele
Ungaria va prelungi măsurile de izolare parţială până la 15 martie, în contextul în care este de aşteptat ca numărul infecţiilor cu coronavirus să crească în următoarele două săptămâni, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters.
Următoarele două săptămâni vor fi "extrem de dificile", a spus Gergely Gulyas la un briefing al guvernului, adăugând că ritmul vaccinărilor se va accelera după ce Ungaria a început miercuri să folosească şi serul Sinopharm din China.
El a spus că Orban ar urma să fie vaccinat cu Sinopharm săptămâna viitoare.
Oficialul a mai precizat că Ungaria se aşteaptă să primească un milion de doze de vaccin Sinopharm în martie şi aprilie în total, la care s-ar adăuga alte 3,5 milioane de doze în mai.
"Al treilea val (al pandemiei) a ajuns în Ungaria, iar bilanţul COVID-19 se va înrăutăţi în următoarele două săptămâni. Unii spun că vom asista la o înrăutăţire gravă", a declarat Gergely Gulyas.
Joi, Ungaria a raportat 4.385 de noi infecţii, cel mai ridicat număr din acest an. Ţară cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Ungaria a raportat 414.514 cazuri de infectare de la începutul pandemiei, dintre care 14.672 de decese.
Până acum, peste un milion de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin.
Toate şcolile generale sunt închise de la 11 noiembrie, la fel şi hotelurile şi restaurantele, care pot servi doar la pachet. De asemenea, sunt interzise circulaţia pe timpul nopţii şi toate adunările.
Ungaria a devenit miercuri prima ţară din Uniunea Europeană care a început folosirea vaccinului chinez Sinopharm, după ce utilizase deja şi serul Sputnik V din Rusia. Vaccinurile ruse şi chineze nu au primit aprobarea oficială de folosire din partea UE.
Aceste vaccinuri sunt folosite în Ungaria alături de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.
Conform statisticilor, ungurii sunt dispuşi într-o măsură tot mai mare să se vaccineze, 40% spunând la mijlocul lui februarie că intenţionează se apeleze la un vaccin, iar 26% că ar putea face de asemenea asta. AGERPRES