Coronavirus: SUA cer companiei AstraZeneca să actualizeze datele privind eficacitatea vaccinului său
Autorităţile americane sunt de părere că grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca ar fi putut să utilizeze date neactualizate privind eficacitatea acestui vaccin, care încă nu a fost autorizat în Statele Unite ale Americii, relatează agenţiile de presă EFE şi AFP.
Data Safety Monitoring Board (DSMB), format dintr-un grup de experţi independenţi ce consiliază guvernul american, şi-a exprimat preocuparea faţă de informaţia publicată de AstraZeneca privind datele iniţiale ale testelor clinice ale vaccinul său anti-COVID-19.
DSMB a informat luni Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID) despre această preocupare, potrivit unui comunicat al acestei instituţii.
"DSMB şi-a exprimat preocuparea că AstraZeneca ar fi putut să includă o informaţie neactualizată a acestor teste, oferind o viziune incompletă despre datele legate de eficacitatea vaccinului", asigură NIAID.
"Cerem companiei (AstraZeneca, n.r.) să colaboreze cu DSMB pentru a revizui datele privind eficacitatea (vaccinului) şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să devină publice cât mai repede posibil", se arată în comunicat.
Autorizaţia şi normele pentru utilizarea vaccinului în SUA "vor fi stabilite de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi de Centrul pentru Control şi Prevenirea Bolilor (CDC), după o revizuire exhaustivă a datelor de către comitetele independente de consiliere", precizează textul.
Comunicatul a fost publicat la câteva ore după ce Casa Albă a descris drept "încurajator" studiul publicat luni despre testele clinice ale vaccinului produs de AstraZeneca în colaborare cu Oxford University, care relevau că acest produs are o eficienţă de 79 % în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 şi oferă o protecţie de 100 % împotriva formelor grave a bolii şi a spitalizărilor.
SUA încă nu au aprobat utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului AstraZeneca, deşi guvernul american a negociat anul trecut cumpărarea a 300 de milioane de doze din acest vaccin.
Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, a confirmat luni că, dacă agenţia de reglementare a medicamentelor din SUA va da undă verde utilizării în ţară a serului de la AstraZeneca, acest vaccin va fi "integrat în procesul de distribuire" la nivel naţional alături de cele produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson.
Deşi SUA au deja doze suficiente pentru a vaccina întreaga populaţie adultă, fără a avea nevoie să apeleze la cele 300 de milioane de doze comandate la AstraZeneca, Jen Psaki a precizat că acest lucru nu înseamnă că toate vaccinurile cumpărate de la această companie vor fi distribuite altor ţări. AGERPRES