Coronavirus: Studiu clinic în toamnă pentru un vaccin candidat

Coronavirus: Studiu clinic în toamnă pentru un vaccin candidat

Compania farmaceutică Johnson&Johnson (J&J) a anunţat luni că a selectat un vaccin candidat pentru noul coronavirus, care urmează să fie testat pe oameni până în septembrie şi ar putea fi gata pentru utilizarea de urgenţă până la începutul anului viitor, informează AFP.

Grupul american a indicat într-un comunicat de presă că a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflat în subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari în acest scop.

J&J a început să lucreze în ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizând aceeaşi tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Această tehnologie combină virusul unei răceli comune, incapabil să se reproducă, şi fragmente de COVID-19, în încercarea de a genera un răspuns imunitar la om.

"Am testat mai multe vaccinuri candidat pe animale pentru a-l selecta pe cel mai bun. A fost nevoie de 12 săptămâni", a declarat pentru AFP Paul Stoffels, director ştiinţific la J&J.

Deşi până în prezent nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient împotriva unui virus din familia coronavirusului, Stoffels estimează că acest lucru este acum realizabil deoarece echipa care lucrează la acesta este aceeaşi cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2002-2003. Activitatea a fost întreruptă când epidemia a fost controlată, după ce a ucis aproape 800 de persoane.

"Chestiunea este aceea de a şti dacă este necesară protecţia împotriva infecţiei sau contra unei forme grave a bolii", a explicat Stoffels. "Pentru multe boli, precum gripa, pentru care există vaccinare anuală, este vorba despre protejarea faţă de forma severă, nu neapărat împotriva infecţiei", a adăugat el.

J&J a indicat că este pe cale să îşi extindă capacitatea de producţie globală, în Statele Unite şi în alte regiuni, pentru a ajuta la furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin la nivel mondial.

De asemenea, compania lucrează la tratamente antivirale contra coronavirusului.

La rândul său, compania farmaceutică americană Moderna, efectuează deja studii clinice pentru vaccinul candidat pe care l-a dezvoltat, la fel ca şi grupul chinez CanSinoBIO.

Moderna a început în aceasta lună testele pe oameni şi a semnat, de asemenea, un acord cu BARDA, notează Reuters.

BARDA intenţionează să sprijine cinci sau şase candidaţi la vaccin, în speranţa de a avea doi sau trei de succes, a declarat directorul BARDA, Rick Bright, într-un interviu telefonic acordat Reuters.

Experţii au estimat că ar putea dura 12 până la 18 luni înainte ca un vaccin sigur şi eficient să fie aprobat.

"Guvernul şi industria lucrează în moduri fără precedent", a spus Bright. Speranţa este ca acestea să funcţioneze "cât mai repede posibil şi să se fabrice destul de multe pentru noi şi restul lumii într-un interval de timp foarte scurt", a adăugat el.

Pe lângă investiţiile în J&J şi Moderna, Bright a declarat că agenţia pe care o reprezintă este în discuţii cu cel puţin alte doi mari producători de vaccinuri, dar a refuzat să le menţioneze numele. BARDA este interesată să lucreze cu o gamă largă de tehnologii de vaccinuri şi cu companii care au înregistrat reuşite în acest domeniu, a adăugat el. "Sunt implicate multe riscuri în producţia unui nou vaccin, există multe riscuri când se lucrează repede", a spus Bright, citat de Reuters. "Oriunde este posibil, trebuie să înţelegem şi să reducem acel risc", a subliniat el.

Nu există încă un vaccin sau tratament aprobat pentru COVID-19.

Mai multe tratamente sunt studiate, cum ar fi antiviralul remdesivir, antimalaricul clorochină şi derivatul său hidroxiclorochină, însă eficacitatea acestora nu este încă stabilită clar.

Grupuri farmaceutice şi laboratoare de cercetare din întreaga lume s-au angajat în cursa pentru dezvoltarea tratamentelor şi vaccinurilor împotriva COVID-19, folosind o varietate de tehnologii noi. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!