Coronavirus: Situaţia din Belgia se stabilizează, pe fondul scăderii infectărilor
Belgia, care a fost unul din statele cele mai afectate de coronavirus din Europa, pare să fi depăşit "al doilea val", arată cifrele oficiale citate marţi de dpa.
Media infectărilor zilnice a scăzut cu 41% între 7 şi 13 noiembrie, conform cifrelor publicate marţi de institutul de sănătate publică Sciensano.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Belgia era considerată ca fiind una din ţările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată de infectare.
Acum, acest titlu îi revine Luxemburgului, urmat de Republica Cehă şi de Austria, conform Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor.
S-a redus şi ritmul spitalizărilor din Belgia: numărul acestora a scăzut cu 23% în cursul ultimei săptămâni. De asemenea, deşi sunt ocupate peste 1400 de paturi la terapie intensivă, s-a înregistrat şi în acest sens o scădere de 4%.
Aceste cifre apar după ce la începutul lui noiembrie în Belgia au fost implementate o serie de măsuri restrictive, de la închiderea magazinelor neesenţiale la limitarea vizitelor între cunoştinţe la o persoană pe gospodărie pe săptămână.
Autorităţile au reglementat totodată două chestiuni cu care se confruntă multe ţări, şi anume cine va plăti pentru vaccinurile anti-COVID-19 şi dacă acestea vor fi obligatorii.
Potrivit media locale, miniştrii au decis luni ca vaccinurile să fie puse la dispoziţie gratuit tuturor belgienilor şi să nu fie obligatorii, guvernul sperând astfel ca vaccinul să ajungă la minim 8 milioane din cele 11 milioane de belgieni.
"Va fi scump, dar este o investiţie superimportantă, atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru economie", a declarat ministrul sănătăţii, Freank Vandenbroucke, citat de RTBF. AGERPRES