Coronavirus: Situaţia cazurilor de COVID-19 în ţările vecine României
Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns miercuri la 399 (227 de bărbaţi şi 172 de femei), în creştere cu 20 faţă de ziua anterioară, a anunţat miercuri celula guvernamentală de criză de la Sofia, transmite novinite.com.
În spitalele bulgare sunt internaţi în prezent 146 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dintre care 14 sunt la terapie intensivă. Cele mai multe cazuri de infectare sunt la Sofia (244), Plovdiv (24) şi Varna (20).
Potrivit site-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 era miercuri dimineaţă de 525, iar cel al deceselor de 20.
În carantină se află 61 de persoane, iar autorităţile medicale au efectuat 15.208 teste. Până acum în Ungaria 40 de pacienţi s-au vindecat complet.
Secretarul de stat ungar pentru comunicare şi relaţii internaţionale Zoltán Kovács a declarat că măsurile de urgenţă luate de guvernul de la Budapesta pentru limitarea propagării noului coronavirus sunt conforme cu Constituţia ungară şi cu tratatele Uniunii Europene.
Toate judeţele din Ungaria au raportat cazuri de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Budapesta (232) şi în judeţul Pesta (98), iar cele mai puţine în judeţele Heves şi Bekes, fiecare cu câte trei pacienţi.
Poliţia ungară (ORFK) a anunţat pe site-ul său că toate punctele de trecere a frontierei dintre Ungaria şi Austria şi punctul Balassagyarmat de la frontiera ungaro-slovacă au fost redeschise pentru navetişti, transmite MTI.
Pentru a putea trece, navetiştii trebuie să prezinte un document prin care să facă dovada angajării sau al proprietăţii de teren agricol de cealaltă parte a frontierei.
La punctul Balassagyarmat este permisă doar trecerea persoanelor ce locuiesc la o distanţă de cel mult 30 de kilometri faţă de graniţă.
Referitor la dificultăţile cu care se confruntă localnicii de la introducerea restricţiilor legate de coronavirus, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a scris miercuri pe Facebook că guvernul de la Budapesta ''a convenit rapid cu colegii slovaci să asigure trecerea navetiştilor atunci când a devenit evident că este o problemă de ambele părţi ale frontierei ungaro-slovace''.
Autorităţile medicale din Republica Moldova au anunţat miercuri dimineaţă că până în prezent au fost confirmate 353 de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus, dintre care 72 de cazuri importate. Totodată, 22 de persoane au fost tratate de virusul COVID-19, iar patru au decedat, potrivit Radio Chişinău.
Ministrul moldovean al sănătăţii Viorica Dumbrăveanu a menţionat că toate instituţiile medicale din ţară vor detaşa personal medical care va activa în cadrul centrului de triere amenajat la Centrul expoziţional Moldexpo. Dumbrăveanu a adăugat că într-o reuniune a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale s-a decis procurarea de echipamente de protecţie individuală pentru toţi angajaţii din instituţiile medicale din Republica Moldova. Echipamentele vor fi furnizate de un producător autohton.
Până luni seară, numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 în Serbia a ajuns la 57, conform site-ului covid19.rs, citat de agenţia de presă Tanjug.
Numărul total al persoanelor testate în Serbia este de 316.
Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 era miercuri de 669, dintre care 17 fatale, relatează site-ul ukrinform.net. Zece pacienţi s-au vindecat.
Cele mai multe cazuri sunt la Kiev (134), regiunile Cernăuţi (104), Ternopil (98) şi Ivano-Frankovsk (64). Nu sunt disponibile date din Crimeea şi regiunile Doneţk şi Lugansk. AGERPRES