Coronavirus: Sanofi şi GSK promit 60 milioane de doze de vaccin Regatului Unit
Laboratorul francez Sanofi şi cel britanic GSK au promis că vor furniza guvernului Regatului Unit 60 milioane de doze din vaccinul lor împotriva COVID-19 pe fondul competiţiei globale pentru acces la un vaccin eficient, informează miercuri AFP.
Acest acord a fost încheiat "sub rezerva semnării unui contract definitiv", precizează Sanofi şi GSK într-un comunicat.
Cele două grupuri, care asigură că vaccinul lor ar putea fi autorizat din primul semestru al anului 2021, precizează în comunicat că "discuţii intense sunt în curs de desfăşurare cu Comisia Europeană, cu Franţa şi Italia în echipa de negociere şi cu alte guverne pentru a garanta accesul mondial" la produsul lor.
"Nu există nicio garanţie" de a găsi într-o bună zi un vaccin împotriva noului coronavirus, a apreciat ministrul britanic al companiilor, Alok Sharma, citat în comunicat. "Aceasta fiind spus, este important ca noi să obţinem un acces rapid şi un larg evantai de vaccinuri candidate promiţătoare", a adăugat el.
Regatul Unit este la al patrulea acord de acest tip, după cele cu AstraZeneca, Valneva şi BioNTech/Pfizer. Ţara şi-a asigurat astfel în total 250 milioane de doze.
Potrivit preşedintei grupului de lucru asupra vaccinurilor din cadrul guvernului britanic, Kate Bingham, de asemenea citată în comunicat, "această diversitate este importantă pentru că nu ştim deocamdată care dintre ele, în cazul aplicării, va da un răspuns sigur şi protector". Totuşi, potrivit ei, "nu vom obţine poate niciodată un vaccin şi dacă noi vom găsi unul trebuie să ne aşteptăm ca acesta să nu fie un vaccin care împiedică contractarea virusului, ci mai degrabă un vaccin care îi reduce simptomele".
În timp ce pandemia este departe de a fi sub control, guvernele din lumea întreagă s-au lansat într-o cursă acerbă pentru a garanta stocuri de vaccinuri, cu mize financiare enorme şi numeroase crispări politice în jurul acordurilor încheiate între guverne şi laboratoare.
Sanofi a stârnit o polemică atunci când s-a aflat în luna mai despre posibilitatea de a rezerva SUA prioritatea unui eventual vaccin împotriva COVID-19. Grupul francez a indicat de atunci că pregăteşte un acord pentru a furniza 300 milioane de doze Uniunii Europene, acord pe care l-ar putea finaliza în zilele următoare, potrivit laboratorului.
Prin aceste acorduri, companiile farmaceutice - care investesc în special pentru pregătirea producţiei fără să ştie dacă vaccinul se va materializa vreodată - îşi limitează riscul financiar pe care îl comportă operaţiunea. În schimb, ţările contributoare se asigură că vor fi aprovizionate în caz că vaccinul este produs.
Astfel, guvernul american a plasat recent o comandă iniţială de "100 milioane de doze pentru 1,95 milioane de dolari şi ar putea primi până la 500 milioane de doze suplimentare" din produsul pus la punct de compania Biontech germană şi laboratorul american Pfizer. AGERPRES