Coronavirus: Rată de mortalitate de 1,4% în Wuhan, epicentrul pandemiei (studiu)
Noul coronavirus a ucis 1,4% din bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2 în oraşul chinez Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature Medicine, care a evidenţiat creşterea mortalităţii odată cu vârsta pacienţilor, informează AFP.
Infecţia virală COVID-19, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019, se propagă cu mare viteză în lume, la nivel global fiind confirmate peste 200.000 de cazuri şi raportate peste 9.000 de decese.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna trecută că virusul este mortal pentru 3,4% din cazurile confirmate.
Dar, ţinând cont de capacităţile limitate de testare a populaţiei şi de alegerile făcute de anumite ţări grav afectate şi care au decis să nu mai desfăşoare acţiuni de testare, numărul de cazuri confirmate este probabil mult subevaluat în raport cu numărul de persoane cu adevărat infectate.
Anumiţi experţi evocă, de asemenea, ipoteza ca mortalitatea să fie mult mai scăzută.
Cercetătorii dintr-o echipă chineză care au publicat acest studiu joi în revista Nature Medicine afirmă că au pus la punct o mai bună metodă de estimare a ratei de mortalitate, bazându-se pe diverse baze de date publice şi private: cazuri confirmate fără legătură cu piaţa în care a apărut epidemia, cazuri confirmate de pasageri aerieni, profilul cazurilor şi morţilor confirmate.
Potrivit concluziilor lor, probabilitatea de a muri după apariţia simptomelor cauzate de COVID-19 este de 1,4%.
"Estimarea numărului real de cazuri - necesară pentru a determina gravitatea per caz - este o provocare pentru un sistem de sănătate copleşit, care nu poate să stabilească numărul de cazuri într-o manieră sigură", au declarat autorii studiului.
Pe 29 februarie, China continentală înregistrase 79.394 de cazuri confirmate şi 2.838 de morţi (o mortalitate de 3,5% în rândul cazurilor pozitive), din care majoritatea au fost depistate în Wuhan.
Autorii cercetării sunt de părere că multe cazuri mai uşoare nu au fost luate în calcul şi estimează că evaluarea lor în privinţa ratei de mortalitate este mai potrivită pentru a estima în mod corect problemele cauzate de acest virus.
Numărul de morţi "depinde mai ales de severitatea simptomelor dezvoltate de o persoană infectată şi această chestiune ar trebui să se afle în centrul atenţiei", au avertizat cercetătorii chinezi.
Studiul, coordonat de virologul Joseph Wu de la Universitatea din Hong Kong, a analizat, totodată, legătura dintre vârstele pacienţilor şi cazurile de deces.
Persoanele cu vârste de peste 59 de ani prezintă un risc de deces de peste cinci ori mai mare decât cele cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani. Persoanele sub 30 de ani prezintă un risc de deces cu 60% mai mic în comparaţie cu acelaşi grup median.
Riscul de a dezvolta simptome moderate şi grave creşte cu aproximativ 4% cu fiecare an în grupul persoanelor ale căror vârste sunt cuprinse în intervalul 30-60 de ani.
Potrivit lui Joseph Wu, aceste informaţii sunt importante mai ales pentru Europa, devenită în prezent epicentrul pandemiei.
"Estimarea în acelaşi timp a infecţiilor observate şi a celor neobservate este esenţială pentru dezvoltarea şi evaluarea strategiilor de sănătate publică, ce trebuie să fie puse în balanţă cu costurile economice, sociale şi cu libertăţile individuale", a adăugat cercetătorul asiatic.AGERPRES