Coronavirus: Premierul italian Mario Draghi cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie
Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a cerut miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să accelereze reacţia Uniunii la epidemia de coronavirus, în special în privinţa vaccinurilor, transmite AFP.
"Obiectivul prioritar de a apăsa acceleraţia reacţiei europene la COVID-19, în special în ceea ce priveşte vaccinurile, a fost în centru schimbului de puncte de vedere", arată un comunicat al cancelariei prim-ministrului după o convorbire telefonică a celor doi lideri.
Glad to speak to Prime Minister Draghi tonight. We discussed cooperation on vaccine production & delivery.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 3, 2021
We look forward to the G20 Global Health Summit in May.
And we talked about preparatory work on the ???????? recovery plan under #NextGenerationEU @Palazzo_Chigi pic.twitter.com/mMxlWwnGuf
Într-un mesaj pe Twitter , von der Leyen a afirmat doar că a discutat cu Draghi despre "cooperarea la producţia şi distribuţia vaccinurilor".
Întârzierile livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului sunt criticate de mai multe ţări membre ale UE, consemnează AFP. Comisia Europeană a organizat achiziţia în comun a vaccinurilor.
Un alt subiect abordat în dialogul cu Draghi a fost pregătirea componentei italiene a relansării după epidemie, pentru care Roma trebuie să primească de la Bruxelles peste 200 de miliarde de euro, a mai comunicat preşedinta Comisiei.
Economia italiană este a treia ca mărime din zona euro şi a fost afectată grav de epidemie. Italia trebuie să prezinte până la 30 aprilie planul de cheltuieli în cadrul pachetului european de relansare.
În convorbirea telefonică a mai fost vorba, potrivit conducerii italiene, şi despre "necesitatea unei gestionări europene a fluxurilor migratorii, cu scopul de a creşte proporţia între responsabilitate şi solidaritatea statelor membre".
În 2016-2017, în Italia au ajuns pe mare circa 300.000 de migranţi, iar unele partide au acuzat UE de lipsă de solidaritate. În anii următori, bilanţurile au fost reduse - 11.471 sosiri în 2019 şi circa 35.000 în 2020.
Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, conduce în prezent o coaliţie eterogenă de partide italiene care acoperă întreg spectrul politic de la stânga până la extrema dreaptă. Una din formaţiunile care asigură majoritatea parlamentară este Liga conservatoare al cărei lider, Matteo Salvini, s-a opus şi în trecut, în calitate de prim-ministru şi ministru de interne, intrării migranţilor în Italia. AGERPRES