Coronavirus: Pfizer confirmă că vaccinurile confiscate în Mexic şi Polonia erau contrafăcute
Grupul farmaceutic american Pfizer a confirmat miercuri că doze suspecte care imitau vaccinul său anti-COVID19 şi care au fost confiscate în Mexic şi în Polonia, vândute cu până la 1.000 de dolari fiecare, erau în realitate produse contrafăcute, potrivit presei din Statele Unite, relatează AFP.
Circa 80 de persoane au fost injectate într-o clinică mexicană cu acele vaccinuri false, aparent fără efecte negative asupra sănătăţii, însă inutile în faţa noului coronavirus, a relatat cotidianul The Wall Street Journal.
Flacoanele au fost descoperite în cutii frigorifice în care se păstrează de obicei băuturile răcoritoare şi purtau numere ale loturilor de provenienţă şi date de expirare false, au precizat autorităţile mexicane.
În Polonia, serul confiscat era un produs cosmetic, probabil un produs antirid, a precizat grupul american.
"Suntem conştienţi că în climatul actual, favorizat de uşurinţa şi comoditatea comerţului electronic şi de anonimat conferit de internet, va exista o creştere a fraudei, a contrafacerii şi a altor activităţi ilegale legate de vaccinurile şi tratamentele anti-COVID-19", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Pfizer pentru postul ABC News.
În februarie, autorităţile sanitare din statul mexican Nuevo Leon au avertizat publicul în legătură cu vânzări "clandestine" ale unor "pretinse vaccinuri împotriva COVID-19" şi au solicitat populaţiei să nu cumpere astfel de produse.
În martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a declarat la rândul său îngrijorată că vaccinuri Pfizer "falsificate" au fost descoperite în Mexic şi că un astfel de produs "poate fi în continuare în circulaţie în regiune".
Specialiştii de la Pfizer au efectuat teste asupra flacoanelor şi au constatat că acestea nu conţineau vaccinul pe care grupul american l-a dezvoltat în parteneriat cu BioNTech.
Oficialii din Mexic sunt de asemenea pe cale să controleze o livrare care ar trebui să conţină 6.000 de doze cu vaccinul rusesc Sputnik V, confiscate luna trecută la bordul unui avion privat care trebuia să decoleze spre Honduras, potrivit The Wall Street Journal. AGERPRES