Coronavirus: Peste 12.000 de cazuri în 24 de ore în Irak, un record de la începutul pandemiei

Coronavirus: Peste 12.000 de cazuri în 24 de ore în Irak, un record de la începutul pandemiei

Irakul a înregistrat 12.180 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat vreodată de la începutul pandemiei, în martie 2020, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Sănătăţii, transmite AFP.

Mai mult de 1,5 milioane de persoane au fost infectate şi 18.347 au murit în total, într-o ţară cu un sistem de sănătate în ruină şi în care populaţia rămâne foarte sceptică faţă de vaccinuri.

Recordul de luni ''din păcate nu ne surprinde, din cauza nerespectării măsurilor sanitare obligatorii, cum ar fi interzicerea adunărilor sau purtarea de măşti'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Saif al-Badr.

''Această creştere se datorează probabil perioadei de Eid al-Adha (importantă sărbătoare musulmană n.e.), care a prilejuit numeroase adunări în pofida avertismentelor ministerului'', a adăugat el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o ''situaţie epidemică periculoasă''.

Cea mai mare creştere a numărului de infecţii a fost înregistrată în regiunea Kurdistan din nord, cu peste 3.500 de cazuri, mai mult decât dublu faţă de media zilnică înregistrată în ultimele zile.

Puţin peste 1,3 milioane din cele 40 de milioane de irakieni au fost vaccinaţi până acum, potrivit cifrelor ministerului, care nu precizează câte persoane au primit cele două doze.

Guvernul irakian nu reuşeşte să atenueze scepticismul general în legătură cu vaccinul şi cu măsurile de prevenire a bolii, chiar dacă în ultimele zile a fost constatată o creştere a numărului de persoane care se prezintă la centrele de vaccinare, potrivit corespondenţilor AFP.

Sistemul de sănătate, afectat de ani de corupţie, conflicte şi neglijenţă, se străduieşte să facă faţă epidemiei în creştere din această ţară.

Două incendii în unităţi de COVID ale unui spital din Bagdad în aprilie (peste 80 de morţi) şi Nassiriya, în sud, la jumătatea lunii iulie (60 de morţi) au ilustrat dezorganizarea sistemului spitalicesc şi au alimentat furia şi neîncrederea în rândul populaţiei.

''Putem limita infecţiile în pofida presiunii enorme asupra instituţiilor noastre de sănătate", a declarat al-Badr, reînnoind apelul său către populaţie de a respecta măsurile de precauţie şi de a se vaccina. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”