Coronavirus: Parlamentul belgian acordă guvernului 'puteri speciale'

Coronavirus: Parlamentul belgian acordă guvernului 'puteri speciale'

Parlamentul belgian a acordat vineri guvernului de centru-dreapta "puteri speciale" timp de trei luni exclusiv pentru a face faţă crizei coronavirusului şi consecinţelor socio-economice, informează France Presse.

După un vot pozitiv în Camera Reprezentanţilor joi seară, Senatul a dat la rândul său undă verde vineri dimineaţă unui proiect de lege ce reglementează acest mod excepţional de funcţionare.

"Înalta adunare a decis în unanimitate să nu amendeze textul aprobat de Cameră", a precizat agenţia de presă Belga.

Guvernul poate legifera acum prin decret regal cu privire la o serie de măsuri de urgenţă. Nu este prima dată când astfel de puteri i-au fost acordate într-o situaţie de criză.

Aceste "puteri speciale" trebuie confirmate de Parlament, potrivit textului votat, dar după o dezbatere scurtată, evitând durata trecerii prin comisia parlamentară.

Aceste puteri i-au fost acordate pentru trei luni, dar guvernul va putea cere Parlamentului o prelungire cu aceeaşi durată la sfârşitul lunii iunie.

Pe lângă achiziţiile de echipamente medicale, este vorba despre o serie de măsuri de sprijin financiar pentru companiile şi întreprinzătorii afectaţi de închiderea activităţilor lor din cauza coronavirusului.

Joi, prim-ministrul Sophie Wilmes a promis "un mecanism de garanţie bancară ce va asigura băncile să rămână în măsură să ajute întreprinderile care desfăşoară activităţi independente şi se confruntă cu dificultăţi".

Belgia, unde izolarea generalizată este aplicată din 18 martie, a înregistrat vineri 7.284 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 289 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

În această democraţie parlamentară obişnuită cu instabilitatea, pandemia a permis să se pună în paranteză o criză politică ce durează de 15 luni.

Belgia trăieşte cu un guvern minoritar de "afaceri curente" de la 21 decembrie 2018, când naţionaliştii flamanzi din N-VA au răsturnat echipa condusă atunci de Charles Michel din cauza unui dezacord cu privire la problema migraţiei.

Marcate de progrese ale extremelor şi ecologiştilor, alegerile din mai 2019 au fragmentat şi mai mult peisajul politic şi nu s-a ajuns la niciun acord după zece luni pentru a construi o coaliţie care să funcţioneze.

În schimb, aleşii N-VA, care au refuzat la 19 martie să acorde încredere guvernului Wilmes, au susţinut textul ce îi conferă atribuţii speciale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri