Coronavirus: Oamenii de ştiinţă care acordă premiile Nobel îndeamnă la o regândire a răspunsului Suediei la pandemie
Suedia trebuie să îşi regândească decizia de a nu recomanda utilizarea măştilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, pe fondul unui al doilea val de infecţii, a declarat joi Academia Regală de Ştiinţe din această ţară, instituţie care acordă anual unele dintre premiile Nobel, relatează Reuters.
Răspunsul Suediei la pandemie, o abordare mai relaxată, s-a concentrat în principal pe distanţarea fizică voluntară, iar Agenţia de Sănătate Publică a pus la îndoială eficacitatea măştilor, a căror purtare este obligatorie în multe locuri publice din Europa.
Cu toate acestea, într-un raport emis joi, Academia Regală de Ştiinţe a indicat că măştile ar putea juca un rol important în reducerea riscului de infectare, în special în spaţiile închise.
"Sper să existe acum o dezbatere, iar liderii, indiferent de ceea ce spune autoritatea de sănătate publică, să ia acest lucru în serios", a declarat Staffan Normark, liderul grupului de experţi din cadrul academiei pe tema COVID-19.
Puţini suedezi poartă măşti în public, în timp ce politicienii în general le evită în timpul apariţiilor în public - un gest considerat radical în unele ţări.
Agenţia de Sănătate Publică a declarat că utilizarea măştii riscă să îi dea purtătorului o falsă senzaţie de securitate, ceea ce ar putea submina distanţarea fizică.
Odată cu noile cazuri de infectare cu acest virus, care au atins recent niveluri record, Suedia a introdus cele mai dure măsuri din timpul pandemiei, la începutul acestei săptămâni, reducând participarea la adunările publice la maximum opt persoane.
Vânzările de măşti sunt, de asemenea, în creştere, farmaciile Apotea raportând o creştere de 360% în noiembrie comparativ cu octombrie.
Peste 6.300 de suedezi au murit din cauza COVID-9, o rată pe cap de locuitor de câteva ori mai mare decât cea a vecinilor nordici, dar oarecum mai scăzută faţă de unele ţări europene mai mari, precum Spania. AGERPRES