Coronavirus: O serie de anticorpi neutralizanţi ar putea oferi protecţie contra SARS-CoV-2 (studiu)

Coronavirus: O serie de anticorpi neutralizanţi ar putea oferi protecţie contra SARS-CoV-2 (studiu)

Un medicament testat pe şoareci de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Beijing ar putea să reducă perioada de recuperare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 şi să ofere o imunitate pe termen scurt în faţa noului coronavirus, informează marţi France 24 care citează AFP.

Focarul de coronavirus nou a izbucnit la finalul anului trecut în China, de unde s-a răspândit în toată lumea, conducând la o cursă internaţională pentru găsirea unor tratamente şi vaccinuri.

Sunney Xie, director a Centrului de Inovare în Genomică din cadrul Universitatea din Beijing, a declarat pentru AFP că medicamentul dezvoltat de echipa sa a avut succes în stadiul de cercetare pe animale de laborator. ''La cinci zile după ce am injectat anticorpii neutralizanţi în şoareci infectaţi, încărcătura virală s-a redus cu un factor de 2.500", a explicat Xie. ''Acest lucru înseamnă că acest potenţial medicament are (un) efect terapeutic", a adăugat specialistul.

Medicamentul utilizează anticorpi neutralizanţi - produşi de sistemul imunitar uman pentru a preveni infectarea celulelor cu acest virus - pe care echipa condusă de Xie le-a izolat din sângele unui număr de şaizeci de pacienţi care s-au vindecat.

Un studiu asupra cercetării echipei, publicat duminică în jurnalul ştiinţific Cell, sugerează că utilizarea anticorpilor oferă un potenţial ''leac'' pentru boală şi scurtează timpul de recuperare.

"Expertiza noastră este genomica unicelulară mai degrabă decât imunologia sau virusologia. Când am realizat că abordarea genomică unicelulară poate identifica în mod eficient anticorpul neutralizant am fost încântaţi", a menţionat Xie.

Cercetătorul a adăugat că medicamentul ar putea fi gata pentru utilizare la finalul acestui an, la timp pentru orice potenţial focar de COVID-19, ce ar putea izbucni în iarnă. Până acum coronavirusul a infectat 4,8 milioane de oameni la nivel mondial şi a ucis peste 315.000.

"Planificarea studiului clinic este în curs", a notat Xie adăugând că acesta va fi efectuat în Australia şi în alte ţări, deoarece numărul cazurilor a scăzut în China, oferind mai puţini subiecţi pentru testare. "Speranţa este că aceşti anticorpi neutralizanţi pot deveni un medicament specializat care ar putea stopa pandemia", a spus el.

China are cinci potenţiale vaccinuri contra coronavirusului în faza de studiu uman, a declarat un oficial sanitar săptămâna trecută.

Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că dezvoltarea unui vaccin ar putea dura 12-18 luni.

Oamenii de ştiinţă au evidenţiat potenţialele beneficii ale plasmei - un fluid din sânge - prelevată de la persoanele care s-au vindecat şi care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului.

Peste şapte sute de pacienţi au beneficiat de terapie cu plasmă în China, un proces despre care autorităţile au susţinut că a demonstrat ''efecte terapeutice foarte bune''.

"Cu toate acestea, aprovizionarea (cu plasmă) este limitată", a explicat Xie menţionând că cei 14 anticorpi neutralizanţi utilizaţi în medicamentul dezvoltat de echipa sa ar putea fi produşi rapid pe scară largă.

Utilizarea anticorpilor în tratamentele medicamentoase nu este o abordare nouă şi a avut succes în tratarea altor virusuri precum HIV, Ebola şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Xie a precizat că echipa sa a ''început de timpuriu'' cercetarea, de la debutul focarului în China, înainte de a se răspândi în alte ţări.

Medicamentul Remdesivir contra Ebola a fost considerat un posibil tratament contra COVID-19 - studiile clinice din SUA au demonstrat că a redus cu o treime timpul de recuperare la unii pacienţi - însă diferenţele în ceea ce priveşte rata mortalităţii nu au fost semnificative.

Noul medicament ar putea oferi protecţie pe termen scurt împotriva virusului. Studiul a demonstrat că în cazul în care anticorpul neutralizant a fost injectat înainte ca şoarecii să fie infectaţi cu virusul, aceştia nu au contractat infecţia, iar virusul nu a fost detectat în cazul lor. Acest lucru ar putea oferi protecţie temporară pentru personalul sanitar, timp de câteva săptămâni, potrivit lui Xie, care a spus că speră ca această perioadă ''să se extindă la câteva luni''.

Peste o sută de vaccinuri pentru COVID-19 sunt în în prezent în lucru la nivel global, notează France 24. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”