Coronavirus: O înaltă oficialitate iraniană a decedat din cauza COVID-19; peste 10 milioane de iranieni au fost scanaţi
Un înalt responsabil iranian, membru al Adunării experţilor, structură însărcinată cu numirea şi supravegherea ghidului suprem, a decedat din cauza noului coronavirus, a relatat luni agenţia oficială Irna, citată de AFP.
Ayatollahul Hachem Bathayi Golpayegani, în vârstă de 78 de ani, ales în 2016, a fost spitalizat sâmbătă, după ce s-a contaminat cu coronavirus, potrivit Irna.
El reprezenta Teheranul în Adunarea experţilor, instanţă formată din 88 de lideri religioşi aleşi prin sufragiu universal, şi a căror menire este să aleagă, să supravegheze şi eventual să-l demită pe ghidul suprem, cea mai înaltă autoritate politică şi religioasă a ţării.
Cel puţin 12 oameni politici sau înalţi lideri iranieni, dintre care doi deputaţi recent aleşi, au murit de coronavirus în Iran.
Iranul se luptă să stopeze propagarea noului coronavirus, în contextul în care, potrivit ultimului bilanţ anunţat duminică, COVID-19 a ucis cel puţin 724 de persoane, dintr-un total de 13.938 de cazuri de infectare.
Spre deosebire de alte ţări grav afectate de această boală, Iranul nu a încercat să pună în carantină regiunile contaminate. În schimb, Republica Islamică a luat alte măsuri de prevenţie: a închis Parlamentul, a interzis pelerinilor să se adune la un mormânt sfânt şi a amânat turul al doilea al alegerilor legislative.
Totodată, autorităţile au făcut apel în mai multe rânduri la populaţie să respecte directivele Ministerului Sănătăţii şi să rămână în case pentru a împiedica propagarea virusului.
În acelaşi timp, postul de televiziune Press TV, citat de Xinhua, a transmis luni că Ministerul Sănătăţii a anunţat că peste 10 milioane de iranieni au fost scanaţi pentru simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Adjunctul ministrului sănătăţii a declarat duminica aceasta că scanarea a avut loc în ultimele patru zile.
"Circa 6,5 milioane de persoane au fost scanate la centrele de sănătate, iar alte 3,7 milioane via platforme online", a explicat Raeisi.
Drept rezultat al procesului de scanare, 900 de oameni au fost spitalizaţi, după ce au fost testaţi pozitiv, a adăugat oficialitatea iraniană, care i-a sfătuit pe oameni să-şi înregistreze simptomele prin intermediul serviciului online dedicat. AGERPRES