Coronavirus: Numărul total al infectărilor din India se apropie de 20 de milioane
Autorităţile indiene au raportat luni peste 300.000 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, pentru a 12-a zi consecutivă, ridicând numărul total al infectărilor la aproape 20 de milioane, în timp ce bilanţul deceselor asociate maladiei COVID-19 a crescut cu alte 3.417 de victime, informează Reuters.
Înregistrând 368.147 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al infectărilor din India a ajuns la 19,93 de milioane, iar bilanţul victimelor este de 218.959, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.
Experţii medicali consideră însă că bilanţurile reale din această ţară cu o populaţie de 1,35 de miliarde de locuitori ar putea fi de 10 ori mai mari decât statisticile oficiale.
Spitalele funcţionează la capacitate maximă, rezervele de oxigen medical sunt epuizate, iar morgile şi crematoriile au fost copleşite, într-o perioadă în care India se confruntă cu o creştere abruptă a numărului de infectări.
Cel puţin 11 state şi unităţi teritoriale indiene au impus diverse forme de restricţii pentru a încerca să limiteze creşterea infectărilor, dar guvernul condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri.
"După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea să acopere nevoile generate de actuala criză sanitară", a declarat Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan, într-un mesaj pe Twitter.
"Numărul cazurilor active este în creştere, nu doar bilanţul zilnic al cazurilor noi. Chiar şi numărul raportat de statele federale este de aproximativ 3,5 milioane de cazuri active", a adăugat el.
Creşterea bruscă a infectărilor cu noul coronavirus reprezintă cea mai gravă criză cu care se confruntă premierul Modi de la preluarea mandatului în anul 2014. Prim-ministrul indian a fost criticat pentru faptul că nu a luat măsuri mai devreme pentru a limita răspândirea virusului şi pentru că a permis mai multor milioane de persoane să participe fără să poarte măşti de protecţie sanitară la festivaluri religioase şi la mitinguri electorale în cinci state indiene în lunile martie şi aprilie.
Un grup de consilieri ştiinţifici, creat de către guvern, i-a avertizat pe oficialii indieni la începutul lunii martie în legătură cu o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului care se răspândeşte în întreaga ţară, au dezvăluit cinci experţi din acel grup pentru agenţia de presă Reuters.
În pofida avertizării, guvernul central nu a dorit să impună restricţii majore pentru a opri răspândirea virusului, au dezvăluit patru experţi din acelaşi grup de consilieri.
Rămâne de văzut în ce fel modul în care guvernul Modi a gestionat această criză ar putea să afecteze viitorul politic al premierului Modi şi al partidului său. Următoarele alegeri generale din India sunt programate pentru anul 2024. Partidul premierului Narendra Modi a fost învins în statul indian Bengalul de Vest, potrivit rezultatelor anunţate duminică, dar a câştigat în statul învecinat Assam.
Lideri ai 13 partide din opoziţie au semnat duminică o scrisoare deschisă prin care i-au cerut prim-ministrului Modi să lanseze imediat o campanie de vaccinare universală la nivel naţional şi să prioritizeze livrările de oxigen medical pentru spitale şi centre medicale.
Mai multe state indiene au amânat deschiderea campaniilor locale de vaccinare pentru toţi rezidenţii adulţi începând de duminică, din cauza penuriei de vaccinuri. Ministerul Sănătăţii din India a anunţat că statele indiene dispun în prezent de un stoc de 10 milioane de vaccinuri şi că alte 2 milioane de doze vor sosi în ţară în următoarele trei zile.
În ciuda faptului că este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, India nu deţine suficiente doze pentru ea însăşi - subminând astfel planurile sale de a accelera campania naţională de vaccinare începând de sâmbătă. Până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de rezidenţi indieni au fost inoculaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
India întâmpină dificultăţi în a-şi creşte capacitatea de producţie dincolo de pragul de 80 de milioane de doze pe lună din cauza penuriei de materii prime şi a unui incendiu izbucnit la Serum Institute, care produce vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.
În această perioadă, comunitatea internaţională s-a mobilizat şi ajutoare trimise de mai multe ţări au început să sosească în India.
Varianta indiană a noului coronavirus a ajuns deja în cel puţin 17 ţări, inclusiv în Marea Britanie, Elveţia şi Iran, determinând mai multe guverne ale lumii să îşi închidă graniţele în faţa persoanelor venite din India. AGERPRES