Coronavirus: Numărul cazurilor noi de COVID-19 şi al deceselor, în scădere în India, însă teama persistă
India a înregistrat luni o scădere semnificativă a cazurilor de COVID-19, cu 366.161 de contagieri raportate - după ce a consemnat peste 400.000 de infectări timp de patru zile consecutive -, însă rezultatul s-ar putea datora unui număr relativ redus de teste efectuate în weekend, au precizat specialiştii, potrivit DPA.
COVID-19 a provocat 3.754 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului indian al Sănătăţii. Această cifră este de asemenea în scădere, după 4.000 de decese pe zi consemnate timp de două zile consecutive.
Numărul total de deceselor provocate de COVID-19 în India se ridică în prezent la 246.116.
Noile contagieri au adus numărul total al cazurilor de infectare la peste 22,6 milioane în India, conform aceleiaşi surse.
Potrivit datelor oficiale, 1.474.606 de probe au fost testate duminică, cu aproape 400.000 de mai puţine în comparaţie cu cele 1.865.428, respectiv 1.808.344 de probe analizate în zilele anterioare.
După ce a declanşat o criză sanitară în principalele centre urbane din India, New Delhi şi Mumbai, creşterea numărului de infecţii din regiuni rurale şi localităţi precum Bengaluru, un ''hub'' al tehnologiei informaţiei, a reprezentat o nouă provocare pentru autorităţi. Spitalele au raportat o lipsă a paturilor şi a stocurilor de oxigen de uz medical în timp ce unităţile sanitare s-au umplut de pacienţi.
Specialişti din domeniul medical susţin că vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie la criza COVID-19 din India, însă programul naţional de imunizare înaintează cu dificultate. Aproape 180 de milioane de doze au fost administrate până în prezent. Ritmul a încetinit, în pofida extinderii, de la 1 mai, a administrării vaccinurilor la toate persoanele adulte cu vârste de peste 18 ani.
În ultimele zile, numeroase state din India au instituit carantine, în timp ce liderii opoziţiei l-au îndemnat pe premierul Narendra Modi să extindă restricţiile la nivel naţional.
India, a doua ţară cu cele mai multe cazuri de infectare după Statele Unite - 32,7 milioane de contagieri - este puternic afectată de al doilea val al pandemiei, care a început la jumătatea lunii februarie.
Pandemia a provocat aproape 3,3 milioane de decese în întreaga lume de la declanşare, la sfârşitul anului 2019. AGERPRES