Coronavirus: Noile restricţii introduse în Italia fac să apară în social media hashtag-uri ca #Orwell sau #Stasi
Guvernul italian se confruntă pe social media cu acuzaţii de stat poliţienesc din partea unor internauţi care au adoptat hashtag-uri precum #Stasi şi #Orwell pentru a denunţa noile măsuri anti-coronavirus, relatează dpa.
Ambele au fost hashtag-uri foarte răspândite pe Twitter în Italia în ultimele 24 de ore, din cauza revoltei provocate de noile restricţii asupra reuniunilor sociale, care se extind şi la situaţiile domestice.
Guvernul a interzis toate petrecerile, în interior şi exterior, cu excepţia reuniunilor de după nunţi, botezuri sau înmormântări, la care pot participa însă maximum 30 de persoane.
Decretul premierului Giuseppe Conte "recomandă cu putere", de asemenea, evitarea petrecerilor la domiciliu şi limitarea invitaţilor din exterior la maximum şase.
Când oamenii îşi primesc prieteni sau rude în locuinţe, ei ar trebui să poarte măşti pentru a reduce la minim riscul infectării, susţine guvernul.
Liderul opoziţiei de extremă-dreapta Matteo Salvini, un simpatizant al corona-scepticilor, conduce revolta din social media împotriva noilor măsuri.
"Luăm poliţia de pe străzi şi o transformăm în Poliţia Gândirii pentru a verifica în apartamente? Nici măcar George Orwell nu ar fi mers atât de departe, este o nebunie, hai să recitim '1984' ", a postat el pe Twitter.
Ministrul sănătăţii Roberto Speranza a anunţat prima dată măsurile duminică, provocând revolta populaţiei atunci când a părut să sugereze că oamenii ar trebui să-şi denunţe vecinii dacă încalcă regulile.
"Este clar că vom spori controalele poliţiei şi vor exista rapoarte către poliţie", a declarat el pe postul public RAI când a fost întrebat cum poate fi aplicată interdicţia privind petrecerile private.
Dar el a subliniat că în principal contează pe autodisciplină.
"În aceste luni, italienii au arătat că nu este nevoie ca un ofiţer de poliţie să-i verifice individual.... Sunt sigur că marea majoritate a populaţiei va respecta aceste reguli", a spus el.
Nu toţi italienii au fost însă prevăzători, notează dpa. La Ladispoli, un oraş de pe malul mării din apropiere de Roma, o femeie a organizat două petreceri pentru fiul ei de 8 ani, în pofida faptului că prezentase simptome şi aştepta rezultatul testului pentru depistarea COVID-19. Femeia s-a dovedit a fi pozitivă la COVID-19, iar ca urmare 60 de persoane au fost carantinate.
Guvernul italian a acţionat după o creştere majoră a numărului infectărilor, care a crescut de la sub 2.000 pe zi la sfârşitul lui septembrie, până la aproape 6.000 în weekend.
Interdicţia referitoare la aproape toate reuniunile sociale a urmat după avertismentele din partea experţilor că virusul se răspândeşte deosebit de rapid în situaţii domestice.
Noile restricţii vizează însă şi barurile şi restaurantele. Clienţii nu mai pot să bea şi să mănânce în restaurante după miezul nopţii şi nici să iasă şi să se adune în faţa localurilor după ora 21.00.
Noile reguli se vor aplica timp de o lună, începând de miercuri.
Într-o decizie separată, Ministerul Sănătăţii a redus luni cele mai multe perioade de carantină sau izolare pentru coronavirus de la 14 la 10 zile, la o zi după ce consilierii de sănătate ai guvernului au aprobat schimbarea.
Italia este una dintre ţările cel mai dur lovite de pandemie. Până în prezent, în această ţară s-au înregistrat aproape 360.000 de cazuri şi peste 36.000 de decese legate de coronavirus.AGERPRES