Coronavirus: Muzeele şi sălile de concerte olandeze protestează împotriva lockdown-ului
Muzeele şi sălile de concerte din Ţările de Jos şi-au deschis miercuri porţile pentru scurt timp oferind sesiuni de yoga în faţa unor tablouri ale maeştrilor olandezi şi tunsori pe fundalul sonor al unei orchestre simfonice live, în semn de protest faţă de măsura închiderii pe perioada lockdown-ului COVID-19, informează Reuters.
Ţările de Jos au relaxat săptămâna trecută lockdown-ul impus în urmă cu o lună, avizând redeschiderea sălilor de fitness, a saloanelor de coafură şi a magazinelor. Instituţiile culturale au primit însă dispoziţie să rămână închise pentru public până pe 25 ianuarie cel puţin.
''Nu înţeleg pur şi simplu de ce măsurile sunt în continuare atât de stricte, împiedicând desfăşurarea evenimentelor culturale'', a spus Alexandra Gerny, de profesie life coach, care nu a putut rezista invitaţiei de a fi coafată pe scenă în timp ce orchestra Concertgebouw, cu o existenţă de 130 de ani, concerta.
''Dacă te uiţi la restul Europei, îmi pun întrebarea: de ce atât de precauţi? Pur şi simplu nu înţeleg. Prejudiciile provocate de închidere sunt mult mai mari. Mă face să mă simt foarte furioasă şi nu e un sentiment foarte uşor de îndurat'', a mai spus aceasta.
Ea s-a numărat printre cele 50 de persoane care au luat parte la spectacolul de tunsori ''Kapsalon Concertgebouw'', susţinut ca formă de protest împotriva măsurilor care interzic desfăşurarea concertelor cu public.
Participanţii au purtat măşti şi au respectat distanţarea fizică, iar la intrare le-au fost verificate certificatele care demonstrează dovada vaccinării împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID-19.
Muzee faimoase de pe teritoriul Ţărilor de Jos, de la Van Gogh în Amsterdam la Frans Hals în Haarlem, şi-au deschis porţile cu riscul de a fi amendate. De asemenea au fost oferite vizitatorilor sesiuni de Tai Chi şi de manichiură.
Primarul Amsterdamului, Femke Halsema, a spus că va ''întări'' măsurile curente de lockdown, dar că nu pare ca oficialii să facă acelaşi lucru.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul adjunct al Culturii, Gunay Uslu, a spus că înţelege protestul, dar că a îndemnat la precauţie. ''Sectorul cultural încearcă să atragă atenţia asupra situaţiei în care se află într-o manieră creativă. Înţeleg strigătul de ajutor şi faptul că artiştii vor să arate toate lucrurile frumoase pe care le au de oferit. Dar deschiderea societăţii trebuie să aibă loc treptat. Cultura ocupă un loc prioritar pe agendă''.
Prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a anunţat săptămâna trecută redeschiderea magazinelor şi reluarea activităţilor sportive de grup în ciuda bilanţului record de noi cazuri de COVID-19.
Numărul infectărilor a doborât aproape în fiecare zi un record, cu peste 30.000 de cazuri. Ţările de Jos au raportat peste 3,5 milioane de infectări şi 21.000 de decese de la debutul pandemiei, dar numărul spitalizărilor a înregistrat un declin constant.
''Este un protest al sectorului cultural din Ţările de Jos'', a spus Dominik Winterling, noul director al Concertgebouw. ''Vrem să ne asigurăm că politicienii de la Haga înţeleg că dorim să ne redeschidem''.
După aproape doi ani de incertitudine, artiştii şi muzicienii au nevoie de o perspectivă, a spus el.
''Pur şi simplu nu ştim ce se întâmplă. Nu putem deschide de pe o zi pe alta, avem nevoie de timp ca să ne pregătim. Ceea ce ne dorim cu adevărat este să interpretăm în faţa publicului pentru că de asta am venit aici. Vrem să inspirăm publicul, despre asta e vorba'', a mai spus el.
Winterling a spus că nu garantează că toată lumea va avea parte de o tunsoare, dar vor asista cu toţii la un spectacol de neuitat.AGERPRES