Coronavirus: Mutaţia virusului SARS-CoV-2, detectată la 214 persoane în Danemarca
Mutaţia virusului SARS-CoV-2, descoperită la o fermă de nurci din Danemarca, a fost detectată la 214 persoane din această ţară, potrivit celor mai recente date publicate de Statens Serum Institut (SSI), centrul danez de referinţă în boli infecţioase, relatează vineri EFE.
Dintre persoanele care au contractat virusul, 14 persoane au fost depistate în afara regiunii Jutlandia de Nord (North Jutland), unde guvernul danez a anunţat joi impunerea de restricţii de deplasare după ce au fost sacrificate 17 milioane de nurci.
Premierul danez, Mette Frederiksen, a informat într-un comunicat că cetăţenii din această regiune nu vor putea părăsi localităţile de domiciliu timp de patru săptămâni. De asemenea, în această perioadă vor fi închise restaurantele şi barurile din regiune şi vor fi suspendate toate evenimentele culturale şi sportive. Şcolile vor rămâne deschise.
"Infecţiile la fermele de nurci sunt în creştere ca număr şi ca arie de extindere geografică, fără ca măsurile preventive să fi funcţionat", a recunoscut Statens Serum Institut. "S-au găsit noi mutaţii la nurci ale virusului SARS-CoV-2, care prezintă sensibilitate redusă la anticorpi în cazul mai multor persoane cu antecedente de infecţie. Este un lucru grav şi ar putea însemna ca un viitor vaccin împotriva COVID-19 să fie mai puţin eficient împotriva acestor mutaţii", a precizat institutul danez.
Potrivit unui raport publicat miercuri de institutul danez de boli infecţioase SSI, testele de laborator au relevat că noua tulpină prezintă mutaţii în aşa-numita proteină spike, acea parte a virusului care infectează şi invadează celulele sănătoase. Aceasta reprezintă un risc pentru viitoarele vaccinuri împotriva noului coronavirus, întrucât ele au la bază neutralizarea proteinei spike, explică SSI.
Institutul danez a subliniat că aceste contagieri s-au detectat la persoane care lucrează la fermele de nurci, dar şi în rândul populaţiei locale.
SSI a adăugat că au fost detectate cinci mutaţii ale SARS-CoV-2 la nurci şi că una dintre ele prezintă o sensibilitate mai mică la anticorpi în cazul mai multor persoane care au suferit în trecut infecţii legate de virusul originar.
Această mutaţie, notează SSI, a fost descoperită la cinci ferme şi în 12 mostre de infecţii la subiecţi umani, în lunile august şi septembrie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că are cunoştinţă despre infectarea unor oameni cu tulpina de coronavirus descoperită la nurci, adăugând că menţine dialogul cu autorităţile daneze.
Între timp, autorităţile suedeze au confirmat joi un focar de coronavirus care afectează zece crescătorii de nurci din regiunea Blekinge (sudul ţării).AGERPRES