Coronavirus: Menţinerea frontierelor închise nu este o strategie 'viabilă' pe termen mediu (OMS)

Coronavirus: Menţinerea frontierelor închise nu este o strategie 'viabilă' pe termen mediu (OMS)

Menţinerea frontierelor închise nu reprezintă o strategie 'viabilă' în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), recunoscând în acelaşi timp dificultatea existenţei unei strategii globale la nivel internaţional, relatează AFP şi dpa.

'Va deveni aproape imposibil ca ţările să-şi menţină graniţele închise în viitorul apropiat', a declarat dr. Michael Ryan, directorul OMS pentru situaţii de urgenţă, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale.

Numeroase ţări îşi închid frontierele pentru cetăţenii care provin din zone cu risc sau impun măsuri de carantină şi teste, însă fără o strategie concertată.

'Menţinerea frontierelor internaţionale închise nu este neapărat o strategie viabilă', a subliniat dr. Ryan.

'Economiile trebuie să se redeschidă, oamenii trebuie să lucreze, comerţul trebuie să se reia', a afirmat el, recunoscând totodată că fiecare stat trebuie să ţină cont individual de riscurile deschiderii frontierelor sale.

'Este foarte dificil să ai o politică care să funcţioneze pentru toată lumea. Dacă sunt o ţară mică fără cazuri de COVID-19, un singur caz (importat) poate reprezenta un dezastru. Într-o ţară în care incidenţa bolii este ridicată, închiderea frontierei poate să nu facă nicio diferenţă', a mai spus el.

'Măsurile de restricţionare a călătoriilor trebuie luate împreună cu alte măsuri', a subliniat el. 'Numai ele singure nu sunt eficiente în limitarea răspândirii virusului, care este peste tot', a adăugat oficialul OMS.

'Însă este foarte dificil să defineşti o politică cuprinzătoare', a repetat el, subliniind că natura riscului este determinată de situaţiile locale şi naţionale.

La rândul său, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că pandemia de coronavirus în urma căreia peste 16 milioane de persoane au fost infectate este de departe cea mai gravă urgenţă mondială în domeniul sănătăţii.

Doar cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate, de la purtarea măştilor până la evitarea mulţimilor, lumea va putea învinge pandemia de coronavirus, a adăugat şeful OMS în cadrul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

'Acolo unde se respectă aceste măsuri, numărul cazurilor se reduce. Acolo unde nu se respectă, numărul cazurilor creşte', a spus el, salutând Canada, China, Germania şi Coreea de Sud pentru controlul focarelor.

Comitetul de evaluare a situaţiilor de urgenţă al OMS se va reuni săptămâna aceasta, la şase luni de la declararea epidemiei de coronavirus ca fiind o urgenţă de sănătate publică internaţională, a mai spus directorul general al organizaţiei.

'Joi se vor împlini şase luni de când OMS a declarat COVID-19 o urgenţă de sănătate publică internaţională', a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La acel moment, 30 ianuarie 2020, 'existau mai puţin de 100 de cazuri de coronavirus în afara Chinei şi nu existau decese' în afara acestei ţări, a amintit el, subliniind că, de atunci, peste 16 milioane de persoane au fost infectate şi au fost înregistrate 650.000 de decese în întreaga lume.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...