Coronavirus: Maimuţe vaccinate sau infectate par să dezvolte o imunitate împotriva SARS-CoV-2 (studiu)
Maimuţe vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit să fie protejate împotriva unei noi infectări, potrivit concluziilor care se desprind din două studii considerate promiţătoare, în pofida marilor diferenţe dintre macaci şi oameni, şi care au fost publicate miercuri în revista Science, relatează AFP.
"Descoperirile noastre cresc optimismul că va fi posibil să dezvoltăm vaccinuri împotriva COVID-19", a subliniat într-un comunicat Dan H. Barouch, cercetătorul care a coordonat cele două studii la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston.
"Noi cercetări vor fi necesare pentru a răspunde întrebărilor importante despre durata de protecţie" şi despre specificităţile vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni, a precizat el, în timp ce pandemia a făcut deja peste 325.000 de morţi pe plan mondial după apariţia ei în luna decembrie în China.
Aceste studii, "printre primele din lume care demonstrează că primatele non-umane pot să dezvolte o imunitate protectoare împotriva SARS-CoV-2, sunt promiţătoare", au precizat editorii revistei Science.
În primul studiu, 9 macaci adulţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. După ce s-au însănătoşit, ei au fost supuşi unei a doua infectări, 35 de zile mai târziu. Toate cele nouă animale au prezentat atunci "puţine sau zero simptome".
"Aceste date arată că infectarea cu SARS-CoV-2 a provocat o imunitate protectoare" la macaci, au concluzionat autorii cercetării, subliniind totuşi "diferenţele importante" dintre contagierea cu coronavirus la macaci şi cea de la oameni.
În al doilea studiu, cercetătorii au injectat vaccinuri experimentale unui grup de 35 de macaci adulţi.
Atunci când maimuţele au fost infectate pe cale nazală cu SARS-CoV-2 şase săptămâni mai târziu, "ele prezentau niveluri de anticorpi în sânge suficient de mari pentru a neutraliza virusul în două săptămâni", potrivit articolului publicat în revista Science.
Aceste niveluri erau asemănătoare celor detectate la oamenii aflaţi pe cale de însănătoşire după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus, conform autorilor studiului.
"Sunt studii foarte încurajatoare", a subliniat Lawrence Young, un cercetător la Universitatea Warwick care nu a participat la aceste cercetări.
Însă infecţiile cu noul coronavirus "ar fi diferite la oameni, mai ales capacitatea virusului de a infecta numeroase alte ţesuturi şi celule la oameni. Reacţiile imunitare ar fi şi ele foarte diferite", a avertizat acelaşi expert. AGERPRES