Coronavirus: Închiderea şcolilor, telemuncă şi viaţă de noapte redusă în Danemarca

Coronavirus: Închiderea şcolilor, telemuncă şi viaţă de noapte redusă în Danemarca

Închiderea şcolilor, limitarea vieţii de noapte, generalizarea telemuncii: premierul danez Mette Frederiksen a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru a ţine sub control noul val de COVID-19 din ţară, notează AFP.

"Ştim cât de importantă este prezenţa la şcoală pentru bunăstarea copiilor şi tinerilor. De aceea adăugăm câteva zile la ambele capete ale vacanţei de Crăciun, dar planul este să nu avem din nou o închidere lungă", a declarat Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, referindu-se la "vacanţa prelungită" şi dând asigurări că doreşte "să menţină societatea deschisă cât mai mult posibil".

Pentru directorul Institutului serologic danez (ISS), Henrik Ullum, situaţia este însă "extrem de gravă".

Miercuri, autorităţile sanitare au raportat 6.629 de noi contaminări înregistrate în 24 de ore - depăşind cu peste 2.000 vârful din decembrie 2020. Pe o săptămână, numărul infecţiilor este, de asemenea, cel mai mare, la 35.814 cazuri, un salt de 19% faţă de săptămâna trecută.

Vacanţele şcolare urmau să înceapă la 17 decembrie şi să se încheie la 3 ianuarie, dar şcolile se vor închide din 15 decembrie până la 5 ianuarie.

Din 10 decembrie, barurile şi restaurantele, unde măştile sunt din nou obligatorii, vor trebui să închidă la miezul nopţii şi va fi interzisă vânzarea alcoolului după această oră.

După ce a trăit aproape două luni fără restricţii, regatul scandinav a reintrodus permisul sanitar, apoi purtarea măştii în noiembrie.

Una dintre cele mai avansate ţări din Europa pentru detectarea variantelor, Danemarca are 577 de cazuri confirmate de Omicron, înregistrat pentru prima dată pe teritoriul său la 22 noiembrie.

Pentru Henrik Ullum, această variantă este "neplăcută din cauza numeroaselor sale mutaţii şi pentru că s-a răspândit rapid în întreaga lume".

"Suspectăm că Omicrom provoacă simptome similare versiunilor anterioare ale virusului", a adăugat el.

Regatul scandinav cu 5,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai bine echipate ţări în ceea ce priveşte secvenţierea, permiţându-i să detecteze mai multe cazuri şi mai rapid, fără ca asta să însemne că contagiunea este mai puternică acolo decât în altă parte.

Mai mult de 80% dintre persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt complet vaccinate şi peste un milion de persoane au primit deja o doză de rapel. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”