Coronavirus: În pofida măsurilor dure anticoronavirus luate de timpuriu, numărul cazurilor în Africa de Sud se apropie de 300.000
Numărul cazurilor de COVID-19 se apropie vertiginos de 300.000, miercuri, în Africa de Sud, stat aflat în top 10 al celor mai afectate ţări de noul coronavirus, în pofida unor măsuri draconice de închidere şi izolare impuse rapid, pentru a împiedica creşterea numărului de cazuri, transmite Reuters.
Cel mai industrializat stat african înregistra la ultimul bilanţ 298.292 de cazuri, iar numărul de teste pozitive a ajuns în prezent la peste 10.000 pe zi.
La sfârşitul lunii martie, preşedintele Cyril Ramaphosa a luat rapid măsuri agresive împotriva contaminării cu noul coronavirus, închizând magazinele, ordonând oamenilor să stea în case şi trimiţând armata pe străzi pentru a se asigura că măsurile sunt respectate. Aceste măsuri au fost implementate pe când Africa de Sud avea doar 400 de cazuri şi niciun deces.
Ulterior guvernul a relaxat o parte din măsuri, pentru a salva ce se mai putea salva din economie.
Însă, în contextul în care Africa de Sud se află pe locul 4 în lume în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de persoane testate pozitiv zilnic, la o populaţie de 58 de milioane de persoane, preşedintele Ramaphosa a reimpus duminică măsura de interzicere a consumului de alcool şi a interzis ieşirea pe stradă după căderea întunericului.
"Africa de Sud a adoptat măsurile de închidere şi izolare atât de devreme... totul părea impresionant", a comentat Charles Robertson, economist în cadrul Renaissance Capital, care a urmărit îndeaproape evoluţia crizei noului coronavirus.
"Ceea ce devine clar este că măsurile de închidere şi izolare nu funcţionează în ţările cu venituri mici. În economiile informale, (oamenii) nu-şi pot permite să stea acasă", a adăugat el.
Aproximativ jumătate din populaţia Africii de Sud trăieşte sub limita sărăciei şi circa o treime dintre sud-africani nu au loc de muncă - peste 3 milioane de locuitori şi-au pierdut locurile de muncă de la instaurarea măsurilor de izolare, conform unui studiu dat publicităţii marţi de South Africa's Coronavirus Rapid Mobile Survey (CRAM).
În numeroase regiuni ale ţării, unităţile spitaliceşti dedicate pacienţilor cu COVID-19 sunt pline, aşa că pacienţii care nu mai au loc sunt mutaţi în alte spitale sau sunt ţinuţi în corturi sanitare, conform oficialilor din Ministerul sud-african al Sănătăţii.
"Furtuna cu privire la care i-am avertizat în mod constant pe sud-africani iată că se produce", a declarat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize, în faţa Parlamentului.
Africa de Sud a înregistrat doar 4.346 de decese cauzate de COVID-19, adică aproape 1,5% din numărul total de cazuri, pentru că populaţia este tânără. Numărul deceselor va creşte pe măsură ce se vor înregistra penurii de oxigen şi de paturi de spital. Preşedintele Ramaphosa a precizat că oamenii de ştiinţă au preconizat până la 50.000 de decese.
La spitalele publice din Africa de Sud, care au oricum probleme de capacitate, notează Reuters, medicii se plâng de lipsa personalului sanitar şi a echipamentelor de protecţie.
"Nu au fost angajaţi suficienţi lucrători în domeniul sanitar, solicitările noastre pentru echipamente de protecţie PPE au fost ignorate, iar protocoalele nu sunt respectate", a declarat Sibongiseni Delihlazo, purtător de cuvânt al sindicatului asistenţilor medicali. AGERPRES