Coronavirus: Guvernul american va plăti 1 miliard de dolari pentru doze suplimentare de pastile anti-COVID-19 produse de Merck
Guvernul Statelor Unite va plăti încă 1 miliard de dolari pentru a cumpăra doze suplimentare de pastile anti-COVID-19 produse de grupul farmaceutic Merck şi partenerul său Ridgeback Biotherapeutics, au anunţat marţi cele două companii, citate de Reuters.
În iunie, administraţia americană a semnat un acord pentru a cumpăra 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir cu suma de 1,2 miliarde de dolari, iar acum şi-a exercitat opţiunea de a achiziţiona încă 1,4 milioane de cutii.
Astfel, Statele Unite şi-au asigurat 3,1 milioane de cutii de Molnupiravir, în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari. Grupul Merck a anunţat că guvernul american dispune de o opţiune suplimentară privind achiziţionarea altor 2 milioane de cutii, conform clauzelor acestui contract.
Molnupiravir a devenit un medicament monitorizat cu mare atenţie de comunitatea internaţională după ce datele unui studiu clinic, publicate în octombrie, au arătat că acest tratament, atunci când este administrat în primele faze ale bolii, reduce cu 50% riscul de deces şi de spitalizare pentru persoanele cele mai susceptibile să dezvolte forme grave de COVID-19.
"Molnupiravir, dacă va fi autorizat, se va alătura vaccinurilor şi medicamentelor disponibile pentru a combate COVID-19, în cadrul eforturilor noastre colective ce vizează oprirea pandemiei", a declarat Frank Clyburn, preşedintele diviziei de sănătate umană din cadrul grupului Merck.
Dispunând de opţiuni limitate pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, guvernul american şi-a asigurat totodată mai multe milioane de doze de pastile anti-COVID-19 produse de grupul rival Pfizer, care a anunţat săptămâna trecută că medicamentul său antiviral reduce cu 89% riscul de spitalizare şi de deces pentru adulţii susceptibili să dezvolte forme severe ale bolii.
Cererea de autorizare depusă de grupul Merck la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite va fi examinată de un grup de experţi independenţi pe 30 noiembrie, iar instituţia americană va lua apoi o decizie.
Marea Britanie a devenit săptămâna trecută prima ţară din lume care a autorizat administrarea pastilei Molnupiravir.
Grupul Merck se aşteaptă să producă 10 milioane de cutii cu Molnupiravir până la sfârşitul acestui an şi cel puţin alte 20 de milioane în 2022. AGERPRES