Coronavirus: Guverne şi autorităţi locale care impun vaccinarea obligatorie

Coronavirus: Guverne şi autorităţi locale care impun vaccinarea obligatorie

Obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19, care stârneşte dezbateri în mai multe ţări, pare să fie încă destul de puţin răspândită la nivel mondial. În plus, majoritatea ţărilor care o aplică au limitat-o la populaţii-ţintă, precum personalul din sectorul medical, informează AFP.

Obligatorie pentru adulţi

Obligativitatea vaccinării pentru toţii adulţii este rară:

Tadjikistan: Agenţia oficială de presă tadjikă a publicat un decret guvernamental care îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani din această ţară să se vaccineze , fără să ofere detalii suplimentare şi fără să precizeze condiţiile în care această obligativitate va fi aplicată.

Vatican: Un decret din 8 februarie a făcut obligatorie vaccinarea locuitorilor din cel mai mic stat al lumii, cât şi a angajaţilor care lucrează în Cetatea Sfântului Scaun. Sancţiunile pot să meargă, în teorie, până la concediere.

Obligatorie pentru anumite categorii

Mai multe ţări şi teritorii au impus obligativitatea de vaccinare pentru anumite categorii de populaţie:

Italia: Un decret-lege din 25 mai obligă medicii şi personalul din domeniul sănătăţii să se vaccineze împotriva COVID-19, altfel nu vor mai putea să îşi exercite profesia în condiţii care presupun contactul cu oamenii. Această obligaţie a fost atacată în instanţă de 300 de infirmiere italiene, iar o audiere a fost programată pentru data de 14 iulie.

Regatul Unit: Guvernul de la Londra a anunţat pe 16 iunie că va face să devină obligatorie vaccinarea cu schemă completă împotriva noului coronavirus pentru toate persoanele care lucrează în aziluri pentru vârstnici, inclusiv pentru personalul non-medical, precum frizeri, esteticieni şi voluntari, care vor trebui să parcurgă schema completă de vaccinare până în luna octombrie dacă doresc să continue să lucreze în astfel de centre. Dispoziţia trebuie să fie aprobată de Parlamentul britanic.

Rusia: Deşi preşedintele Vladimir Putin se opune unei obligativităţi la nivel naţional, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie că vaccinarea devine obligatorie pentru angajaţii din sectorul serviciilor. Aproximativ 60% dintre ei, reprezentând circa 2 milioane de persoane, trebuie să fie vaccinaţi până pe 15 august. De atunci, şi alte autorităţi locale ruse, precum cele din Sankt Petersburg şi regiunea din care face parte, au adoptat măsuri similare.

Kazahstan: Guvernul a ordonat pe 1 iulie că vaccinarea devine obligatorie pentru majoritatea angajaţilor care intră în contact cu alte persoane. Cei care refuză vaccinarea vor fi vizaţi de interdicţia de a interacţiona cu clienţii sau cu alte persoane.

Statele Unite: Primăria din San Francisco a anunţat pe 23 iunie că urmează să ceară celor 35.000 de angajaţi ai săi, printre care se află poliţişti şi pompieri, să se vaccineze împotriva COVID-19, în caz contrar ei riscă sancţiuni disciplinare care pot să meargă până la concediere. Această exigenţă nu va intra însă în vigoare decât atunci când vaccinurile anti-COVID-19 vor primi o aprobare completă din partea Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA).

În altă zonă a Statelor Unite, 150 de angajaţi ai unuia dintre cele mai mari spitale din statul Texas au fost concediaţi sau au demisionat după ce au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 , aşa cum le ceruse conducerea unităţii medicale. Unii dintre angajaţi au depus plângere împotriva spitalului, însă plângerea lor a fost respinsă în instanţă.

Franţa: Obligativitatea vaccinării nu a fost încă adoptată, însă Guvernul de la Paris lucrează la un proiect de lege pentru a constrânge personalul de îngrijire să se vaccineze, în contextul în care rata de vaccinare în rândul acestui sector stagnează la 57% pentru angajaţii din aziluri şi la 64% pentru cei din spitale. În schimb, Franţa nu are în vedere o obligativitate vaccinală extinsă la nivelul tuturor rezidenţilor francezi, a precizat ministrul Sănătăţii, Olivier Veran.

Neobligatorie, dar aproape obligatorie

În anumite ţări, obligativitatea nu este formală, dar restricţiile pentru cei nevaccinaţi sunt de aşa natură încât seamănă cu o cvasi-obligaţie:

Arabia Saudită: Acest emirat a anunţat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie începând din august pentru permiterea accesului în stabilimente guvernamentale şi private, inclusiv în unităţi de învăţământ şi spaţii de divertisment, precum şi în transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi din sectorul public şi din cel privat pot să se întoarcă la locurile lor de muncă.

Pakistan: De la 1 iulie, autorităţile din provincia Belucistan din sud-vestul ţării interzic persoanelor nevaccinate să pătrundă în clădiri publice, parcuri, centre comerciale şi în mijloace ale transportului în comun.

În alte zone ale ţării, funcţionarii din provincia Sind care refuză vaccinarea anti-COVID-19 nu vor mai fi plătiţi începând din luna iulie, în timp ce autorităţile din provincia Punjab i-au ameninţat cu întreruperea accesului la serviciile de telefonie pe cei care refuză să se vaccineze. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”