Coronavirus: Dr. Fauci anticipează o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 după Ziua Recunoştinţei în SUA
Imunologul Anthony Fauci, personalitate ştiinţifică foarte respectată în SUA, a avertizat duminică împotriva unei puternice creşteri a curbei contaminărilor cu COVID-19 după sărbătorirea Zilei Recunoştinţei, marcată prin deplasări a milioane de americani prin ţară, relatează AFP.
"În două sau trei săptămâni vom putea vedea un nou val adăugându-se la cel actual" de noi contaminări cu SARS-CoV-2, a avertizat directorul Institutului american de boli infecţioase Anthony Fauci la canalul ABC.
Cel puţin 1,1 milioane de persoane au luat avionul în SUA în ajunul sărbătoririi în familie a Zilei Recunoştinţei, la 26 noiembrie, un record de la începutul pandemiei în această ţară în martie, potrivit datelor agenţiei TSA, însărcinată să controleze securitatea în aeroporturi.
"Acest weekend cu toate aceste deplasări este într-adevăr neliniştitor pentru noi", a reiterat secretarul adjunct al sănătăţii, Brett Giroir, pe CNN.
"Spitalizările cunosc un vârf în prezent de aproape 95.000. Circa 20% dintre pacienţii din spitale au COVID-19, deci este o perioadă foarte periculoasă", a adăugat el.
Spitalizările din cauza COVID-19 au crescut astfel în 46 de state americane, precum Nevada, Ohio şi Pennsylvania, potrivit datelor publicate de Washington Post.
Ţara cea mai îndoliată în lume de epidemia de COVID-19, cu peste 266.000 de decese, SUA au depăşit vineri pragul a 13 milioane de cazuri, conform bilanţului întocmit de Universitatea Johns Hopkins.
În acest context, dr. Fauci a explica că nu are în vedere o relaxare a recomandărilor de a nu călători sau restricţii suplimentare înainte de Crăciun.
În California, noile restricţii au fost instituite în faţa creşterii numărului de cazuri: o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost decretată la San Francisco, iar Los Angeles a interzis cea mai mare parte a adunărilor publice şi private începând de luni.
"Închideţi barurile şi păstraţi şcolile deschise", a sfătuit Anthony Fauci.
Imunologul a căutat totuşi să-şi asigure concetăţenii amintind că un vaccin va fi disponibil din decembrie pentru persoanele cu cel mai înalt risc de a dezvolta o formă gravă a maladiei.
Trebuie ca oamenii să ştie că "procesul de dezvoltare a acestui vaccin a fost făcut cu rigoare ştiinţifică. Securitatea nu a fost compromisă", a insistat el.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 a companiilor Pfizer şi BioNTech au sosit în SUA, importate din Belgia, au relatat duminică mai multe media americane.
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 95% contra virusului.
"Este un vaccin capabil să salveze vieţi", a subliniat Brett Giroir. "În acest mod noi trebuie să învingem pandemia. Este lumina de la capătul tunelului", a adăugat el. AGERPRES