Coronavirus: Dominic Raab, care îl înlocuieşte pe Boris Johnson, va decide cu privire la măsurile de izolare în Marea Britanie
Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, va conduce Marea Britanie atât timp cât premierul Boris Johnson se află la terapie intensivă (ATI) şi orice decizie cu privire la ridicarea restricţiilor de izolare pentru limitarea răspândirii coronavirusului nu va întârzia să fie luată, a declarat marţi ministrul de stat Michael Gove, citat de Reuters.
"Persoana care conduce ţara, urmând planul pe care premierul l-a anunţat, este Dominic Raab, ministru de externe", a declarat Gove pentru ITV.
Întrebat dacă decizia privind modificarea restricţiilor de izolare, ce urmau să fie reexaminate luni, va fi amânată, Gove a spus: "Nu, nu va întârzia să apară. Va fi atunci când vom lua o decizie în mod colectiv, ca un cabinet... persoana care va lua decizia finală este... ministrul de externe".
Premierul Boris Johnson, diagnosticat cu noul coronavirus şi care a fost transferat în noaptea de luni spre marţi la terapie intensivă, după ce simptomele s-au înrăutăţit, a primit oxigen, dar nu a fost intubat, a indicat totodată ministrul Michael Gove, citat de AFP.
"Prim-ministrul a primit oxigen şi el rămâne sub supraveghere atentă", dar "nu a fost conectat la aparate de respiraţie artificială", a indicat Michael Gove, de facto numărul doi în guvernul britanic, la postul de radio LBC.
Acesta declarase anterior că nu ştie de niciun diagnostic posibil de pneumonie în cazul lui Boris Johnson.
Întrebat de BBC dacă medicii l-au diagnosticat pe Johnson cu pneumonie, el a răspuns: "Nu ştiu despre aceasta".
Puţine detalii cu privire la diagnosticul premierului Boris Johnson, 55 de ani, au fost date publicităţii, notează Reuters.
În acelaşi timp, guvernul britanic a refuzat marţi să precizeze cine este responsabil de codurile nucleare în Regatul Unit în lipsa premierului.
La întrebarea BBC dacă ministrul de externe Dominic Raab a primit codurile nucleare pentru perioada în care premierul Boris Johnson se află la terapie intensivă, Michael Gove s-a limitat să afirme: "Există protocoale bine puse la punct în vigoare". "Nu pot, pur şi simplu, vorbi despre probleme de securitate naţională", a declarat el.
Marea Britanie este una dintre cele cinci state dotate oficial cu arme nucleare şi are patru submarine nucleare echipate cu rachete balistice de tipul Trident D5, încărcate cu focoase nucleare. Regatul Unit dispune de un stoc de aproximativ 215 ogive nucleare, deşi numai 120 sunt disponibile operaţional. Doar premierul britanic poate autoriza o lovitură nucleară. Un astfel de ordin ar fi transmis unuia din submarinele britanice printr-un set special de coduri, notează Reuters. AGERPRES