Coronavirus: Deputaţii critică o depistare "inadecvată" a SARS-CoV-2 în Marea Britanie
Deputaţi britanici au criticat marţi modul de gestionare a pandemiei de COVID-19 de către guvernul premierului Boris Johnson, exprimându-şi regretul faţă de capacitatea de depistare "inadecvată", potrivit AFP.
Executivul prim-ministrului conservator Boris Johnson, el însuşi vindecat de maladia COVID-19, este acuzat cu regularitate că a evaluat cu întârziere amploarea epidemiei, care a ucis aproape 35.000 de persoane în Regatul Unit.
În pofida unei creşteri a capacităţii de depistare la 100.000 de teste zilnic la sfârşitul lunii aprilie, aceasta a fost "inadecvată în cea mai mare parte a pandemiei", scrie deputatul conservator Greg Clark, care prezidează Comisia responsabilă de ştiinţă şi tehnologie din Camera Comunelor într-o scrisoare adresată lui Boris Johnson.
"Capacitatea nu a fost crescută suficient de devreme şi în mod destul de ambiţios. Capacitatea a ghidat strategia" mai degrabă decât invers, îşi exprimă el regretul în acest mesaj de 19 pagini.
"Aveam capacitate redusă de depistare la începutul pandemiei", a recunoscut ministrul pentru muncă şi pensii Therese Coffey la BBC marţi, subliniind însă că există "mai multă acum" datorită eforturilor guvernului.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, comisia parlamentară se bazează pe mai multe audieri ale unor oameni de ştiinţă, experţi în sănătate publică şi consilieri guvernamentali, precum şi pe comparaţii cu strategii aplicate în alte ţări.
Ea relevă că doar 1.215 teste au fost efectuate până la 10 martie în Regatul Unit, cu doar două săptămâni înainte de instituirea izolării din cauza propagării rapide a virusului.
În 12 martie, autorităţile au decis să testeze mai sistematic şi să rezerve testele cazurilor celor mai critice în spitale, iar apoi cadrelor medicale aflate în prima linie.
Această măsură a avut consecinţe grele pentru azilurile de bătrâni, care nu au putut avea acces la teste "într-un moment în care propagarea virusului era cea mai rapidă", se subliniază în scrisoare.
Lucrători angajaţi interimar pentru a înlocui angajaţi care se izolau acasă ca măsură de precauţie au transmis virusul în mai multe aziluri, insistă între altele un studiu al serviciului public de sănătate englez, Public Health England, realizat între 11 şi 13 aprilie şi dat publicităţii marţi de cotidianul The Guardian.
În total, peste 12.500 de persoane care trăiau în cămine de bătrâni în Anglia şi în Ţara Galilor au decedat din cauza noului coronavirus în două luni, potrivit unui studiu oficial.
Prin urmare, testele au fost extinse la lucrători-cheie la sfârşitul lunii aprilie, iar apoi la rezidenţi şi angajaţi ai azilurilor.
Ministrul sănătăţii, Matt Hancock, a anunţat luni că orice persoană simptomatică de peste 5 ani ar putea fi testată de acum înainte, în timp ce guvernul vizează deocamdată o capacitate de 200.000 de teste pe zi până la sfârşitul lunii mai.
În vederea unei viitoare ieşiri din izolare, care ar urma să fie aplicată progresiv de la începutul lunii iunie, 21.000 de persoane au fost angajate pentru a sprijini viitoarea strategie de testare şi a indica persoanele contaminate, paralel cu identificarea contactelor acestora. AGERPRES