Coronavirus-Comunitatea ştiinţifică depune eforturi pentru a identifica metode de diagnosticare mai eficiente, dar şi vaccinuri şi tratamente
Cercetători israelieni au dezvoltat o metodă avansată de depistare a noului coronavirus care poate creşte semnificativ numărul de persoane testate în fiecare zi, a informat miercuri Institutul Tehnologic din Israel (Technion), informează Xinhua.
Metoda se bazează pe testarea a zeci de oameni în acelaşi timp şi a fost dezvoltată de cercetători de la Technion împreună cu medici de la spitalul Rambam, ambele situate în nordul oraşului Haifa, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii din Israel.
Testarea coronavirusului în Israel se concentrează în prezent pe persoanele care prezintă simptome ale bolii, iar rezultatele sunt obţinute abia după câteva ore. În schimb, noua metodă ar putea creşte semnificativ numărul persoanelor testate şi poate diagnostica pacienţi asimptomatici, care pot infecta alte persoane.
În prezent, coronavirusul este diagnosticat prin reacţie de polimerizare în lanţ, care detectează o secvenţă genetică unică a virusului într-un eşantion prelevat de la pacient.
Cercetătorii au spus că noul test molecular va consta în "prelevarea de probe comune", luate de la 32 sau 64 de pacienţi, astfel putându-se să se depisteze cu rapiditate persoanele care au acest virus în organism. Doar în cazurile în care virusul este găsit, persoanele din grup vor face teste pentru a determina cine anume are COVID-19, explică Times of Israel.
Această metodă de testare în comun a fost folosită încă din cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost sugerată în anii '90 ca mod de testare pentru HIV, aminteşte acelaşi cotidian israelian.
Şi alte centre de cercetare, precum Universitatea din Namur din Belgia, lucrează la tehnici noi de diagnosticare, urmărind tot creşterea numărului de teste zilnice.
Pe de altă parte, cercetători din diverse ţări lucrează pentru a pune la punct un vaccin şi tratamente împotriva coronavirusului. Un expert chinez avertizează, însă, că acest proces nu trebuie grăbit şi trebuie respectate protocoalele care să garanteze eficacitatea şi siguranţa acestor tratamente.
''Este esenţial să lucrăm cât mai mult şi cât mai rapid pentru a dezvolta tratamente şi vaccinuri care să fie disponibile pe scară largă în întreaga lume. Dar este important să nu o luăm pe scurtătură'', apreciază Shibo Jiang, profesor de virologie la Universitatea Fudan din Shanghai, China, şi New York Blood Center, o instituţie americană.
"Este de înţeles că guvernele se grăbesc să găsească o soluţie pentru a evita decesele, închiderile şi carantinele cauzate de COVID-19. Dar combaterea acestei boli necesită un vaccin sigur şi eficient", continuă acest expert, într-un articol publicat în revista Nature şi preluat de AFP.
El este specializat în găsirea de tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusurilor, familia din care face parte şi SARS-CoV-2, care a provocat actuala pandemie.
Shibo Jiang reaminteşte că, în trecut, cercetările asupra vaccinurilor împotriva altor coronavirusuri, între care cel care a provocat epidemia de SARS în 2002, au produs rezultate mixte la animale. În unele cazuri, aceste vaccinuri experimentale s-au dovedit a fi ineficiente sau chiar au crescut riscul de îmbolnăvire la animalele cobai.
Oficiali din domeniul sănătăţii din Statele Unite au anunţat luni primul studiu clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Acesta necesită mai multe faze pentru a stabili dacă este eficient şi sigur, iar oficialii americani au estimat că va dura între un an şi un an şi jumătate înainte ca vaccinul să devină disponibil, dacă totul va decurge aşa cum este prevăzut, scrie AFP.
Şi laboratorul german CureVac lucrează la un vaccin şi a primit în acest scop 80 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat săptămâna aceasta că speră că acest vaccin va fi disponibil pe piaţă "înainte de această toamnă".AGERPRES