Coronavirus: Comisia Europeană propune interzicerea deplasărilor neesenţiale către UE până la 15 mai

Coronavirus: Comisia Europeană propune interzicerea deplasărilor neesenţiale către UE până la 15 mai

Comisia Europeană a propus miercuri interzicerea tuturor deplasărilor neesenţiale către Uniunea Europeană până la 15 mai, prelungind restricţiile actuale impuse pentru a limita pandemia de COVID-19, transmit Reuters, DPA, AFP.

"Toate statele membre au pus în aplicare cu succes măsuri de distanţare socială pentru a limita interacţiunea socială şi a încetini răspândirea virusului. Restricţia privind călătoriile neesenţiale către UE din ţările terţe completează aceste măsuri la frontierele externe ale UE. Deşi putem vedea primele rezultate încurajatoare, prelungirea restricţiei de călătorie este necesară pentru a reduce în continuare riscurile de răspândire în şi mai mare măsură a bolii. Nu ar trebui să lăsăm uşa deschisă atunci când ne protejăm casa", a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european.

Restricţiile privind frontierele externe trebuie să meargă mână în mână cu eforturile de menţinere a fluxurilor de mărfuri în interiorul blocului comunitar, pentru a ne asigura că ''produse vitale precum cele alimentare, medicamentele şi echipamentele de protecţie pot ajunge la destinaţie fără întârzieri'', a susţinut, la rândul său, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Potrivit unui comunicat publicat marţi seară, Comisia Europeană invită la adoptarea unei abordări coordonate în ceea ce priveşte prelungirea, deoarece acţiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen la toate frontierele, cu aceeaşi dată de încetare şi în mod uniform.

Restricţia de călătorie, precum şi invitaţia de a o prelungi, se aplică "zonei UE+", care include toate statele membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele 4 state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) - în total, 30 de ţări.

Evaluarea efectuată de Comisia Europeană cu privire la situaţia actuală indică o creştere continuă a numărului de noi cazuri şi decese în întreaga UE, precum şi propagarea pandemiei în afara UE, inclusiv în ţări din care, de obicei, milioane de persoane călătoreau către UE în fiecare an. În acest context, prelungirea restricţiei de călătorie este necesară pentru a reduce riscul răspândirii în şi mai mare măsură a bolii.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a evaluat riscul de sporire a transmiterii comunitare ca fiind moderat dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a riscului răspândirii bolii în comunitate şi ca fiind foarte ridicat dacă aceste măsuri sunt insuficiente, în timp ce riscul de depăşire a capacităţii sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială în săptămânile următoare este foarte ridicat, chiar dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a riscului răspândirii bolii în comunitate.

Orice decizie de a extinde restricţiile dincolo de 15 mai va trebui să fie evaluată ''pe baza evoluţiei situaţiei epidemiologice'', a precizat executivul comunitar.

De la punerea în aplicare a restricţiei de călătorie în a doua jumătate a lunii martie, traficul aerian de pasageri s-a redus aproape la zero, zborurile care încă se mai efectuează fiind, în principal, de transport de mărfuri şi de repatriere. O tendinţă similară a traficului de pasageri poate fi observată şi în privinţa altor moduri de transport, cum ar fi feribotul, autocarul şi trenul.

Unele companii aeriene, printre care Brussels Airlines, au pus deja în practică măsura, prin extinderea suspendării zborurilor până la 15 mai.

În practică, ţările membre ale UE şi-au urmat propriile raţiuni cu privire la închiderea frontierelor, ceea ce a dus uneori la cozi imense la graniţele lor - unul dintre numeroasele exemple ale modului în care pandemia de COVID-19 pune la încercare solidaritatea şi unitatea europene.

La 16 martie, Comisia Europeană a invitat şefii de stat sau de guvern să introducă o restricţie temporară privind călătoriile neesenţiale către UE, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile. Liderii au dat curs acestei invitaţii la 17 martie; ulterior, toate statele membre ale UE (cu excepţia Irlandei) şi ţările din afara UE care fac parte din spaţiul Schengen au luat decizii naţionale de punere în aplicare a acestei restricţii de călătorie.

Cetăţenii UE, cetăţenii ţărilor din afara UE care fac parte din spaţiul Schengen şi membrii de familie ai acestora, precum şi resortisanţii ţărilor terţe care sunt rezidenţi pe termen lung în UE sunt exceptaţi de la aplicarea restricţiei de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă. În plus, pentru a limita la minimum impactul restricţiei asupra funcţionării societăţilor noastre, statele membre nu ar trebui să aplice restricţiile anumitor categorii de călători care au o funcţie sau o necesitate esenţială. Personalul esenţial, cum ar fi medicii, asistenţii medicali, lucrătorii din domeniul asistenţei medicale, cercetătorii şi experţii care contribuie la combaterea coronavirusului, precum şi persoanele care transportă mărfuri, lucrătorii transfrontalieri şi lucrătorii sezonieri din sectorul agricol ar trebui, de asemenea, să aibă în continuare dreptul de a intra în UE. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…