Coronavirus: China promite că va permite accesul europenilor cu condiţia garantării siguranţei sanitare şi nu avansează o posibilă dată
China, care a fost înscrisă condiţionat de Uniunea Europeană pe lista ţărilor pentru care blocul comunitar ridică restricţiile de călătorie instituite pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a promis miercuri că dacă va putea garanta securitatea împotriva epidemiei va permite din nou accesul cetăţenilor europeni în această ţară ''în ordinea corespunzătoare şi prin mijloace sigure'', dar nu s-a angajat asupra unei date, relatează AFP.
China figurează pe lista celor 15 ţări, publicată marţi de Bruxelles, ai cărei cetăţeni vor putea intra în statele UE, dar numai cu condiţia reciprocităţi, şi anume ca cetăţenii europeni să poată la rândul lor intra în China în cazul călătoriilor neesenţiale, ceea ce nu se întâmplă în prezent ca urmare a restricţiilor antiepidemice.
Întrebat miercuri despre intenţiile Beijingului, un purtător de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a răspuns: ''Cu condiţia să putem garanta securitatea împotriva epidemiei, China va restabili gradual schimburile de persoane cu UE în ordinea corespunzătoare şi prin mijloace sigure''.
Întrucât epidemia COVID-19 se extindea în restul lumii, China şi-a închis pe 28 martie frontierele pentru cetăţenii străini, inclusiv pentru cei care aveau vize valabile, şi a redus sever numărul curselor aeriene externe, perminţând numai un zbor pe săptămână pentru fiecare companie aeriană pentru fiecare ţară de destinaţie.
Deşi pandemia COVID-19 a pornit de pe teritoriul ei la începutul anului, China a reuşit în ultimele luni să reducă numărul noilor cazuri de îmbolnăvire la numai câteva pe zi, dar apariţia unui focar de coronavirus într-un cartier din Beijing în iunie a provocat temeri privind un posibil nou val epidemic. Niciun deces provocat de noul coronavirus nu a fost anunţat în China de la jumătatea lunii mai.
Consiliul Uniunii Europene a recomandat marţi statelor membre ridicarea graduală a restricţiile pentru călătoriile neesenţiale în blocul comunitar dinspre 14 ţări terţe cu rate reduse de transmitere a noului coronavirus, respectiv Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.
Această recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică. Autorităţile statelor membre UE rămân responsabile pentru implementarea conţinutului recomandării. Ele pot, în deplină transparenţă, să ridice doar progresiv restricţiile de călătorie către ţările listate.AGERPRES