Coronavirus: Campania de vaccinare începe în India; întârzieri ale livrărilor de vaccinuri în Europa
Una dintre cele mai ample campanii de vaccinare anti-COVID-19 din lume începe sâmbătă în India, care prevede imunizarea a peste 300 de milioane de persoane până în luna iulie, în contextul în care întârzierea livrărilor de vaccinuri ameninţă să încetinească operaţiunile similare din Europa, regiunea cel mai grav afectată de pandemie, informează AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut începerea vaccinărilor în toate ţările "în următoarele 100 de zile", pentru ca omenirea să facă faţă acestei pandemii care a provocat peste 2 milioane de decese la nivel mondial.
"Vreau să văd că vaccinarea va începe în toate ţările în următoarele 100 de zile", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, într-o perioadă în care campaniile de imunizare au început deocamdată aproape exclusiv în ţările bogate.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a regretat la rândul lui "un eşec al solidarităţii", constatând că "deşi ţările cu venituri mari au acces la vaccinuri, nu la fel se întâmplă şi în cazul ţărilor sărace".
În India, a doua ţară din lume prin prisma populaţiei, cu 1,3 miliarde de locuitori, cei 30 de milioane de angajaţi din domeniul medical şi persoanele cele mai expuse la maladia COVID-19 formează grupul primilor rezidenţi care vor fi vaccinaţi. Ei vor fi urmaţi de aproximativ 270 de milioane de persoane de peste 50 de ani sau care prezintă o stare de vulnerabilitate crescută în faţa noului coronavirus.
Foto: (c)/DIVYAKANT SOLANKI/EPA
Cambodgia a anunţat că va primi un ajutor din partea Chinei , care îi va furniza 1 milion de doze de vaccin Sinovac. Autorităţile de la Beijing au propus în această săptămână şi un ajutor pentru Birmania, ce constă în 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Întârzieri ale livrărilor companiei Pfizer
În Statele Unite, Joe Biden a dezvăluit programul pe care doreşte să îl implementeze pentru a accelera imunizarea americanilor, prin înfiinţarea mai multor mii de centre de proximitate pentru vaccinare - reprezentând o cooperare consolidată între administraţia federală şi statele americane - şi prin demararea mai multor campanii de prevenţie.
Proiectul său este ambiţios: preşedintele ales al Statelor Unite doreşte ca 100 de milioane de doze de vaccinuri să fie administrate în primele 100 de zile ale mandatului său.
Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat vineri că livrările sale de vaccinuri în afara Statelor Unite vor încetini între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, întrucât are nevoie de timp pentru a implementa o serie de modificări în procesul său de producţie.
Aceste întârzieri au fost comunicate ţărilor din Uniunea Europeană, generând îngrijorări mari în contextul în care apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus contribuie la creşterea temerilor legate de o recrudescenţă a pandemiei.
Franţa va trebui "să îşi ajusteze ritmul vaccinărilor" împotriva noului coronavirus din cauza "scăderii puternice" a livrărilor de vaccinuri Pfizer-BioNTech în săptămânile care vor urma, a dezvăluit o sursă din Executivul de la Paris.
Spitale saturate şi noi restricţii
Potrivit OMS, numărul ţărilor şi teritoriilor în care circulă mutaţia descoperită în Marea Britanie este de 50 , iar cel în care a fost identificată mutaţia descoperită în Africa de Sud a ajuns la 20. OMS, care a îndemnat la extinderea pe plan mondial a secvenţierilor genomiale şi la partajarea datelor ştiinţifice, consideră că această evaluare este cel mai probabil subestimată.
O altă mutaţie, originară din Amazonia braziliană şi a cărei descoperire a fost anunţată duminica trecută de Japonia, ar putea avea un anumit impact asupra reacţiei imunitare, afirmă OMS, care evocă "o tulpină îngrijorătoare".
În statul brazilian Amazonas, situaţia este catastrofală: la Manaus, capitala regională, secţiile de terapie intensivă sunt ocupate într-un procent de 100% de două săptămâni, iar instalaţiile de oxigen, mănuşile şi alte materiale de protecţie lipsesc.
Brazilia, care a înregistrat peste 208.000 de decese de la începutul pandemiei, nu a început încă o campanie naţională de vaccinare. Preşedintele Jair Bolsonaro a anunţat vineri o nouă amânare, "de o zi sau două", a sosirii avionului care va aduce din India 2 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19.
La fel ca Brazilia, numeroase ţări se confruntă cu sisteme sanitare copleşite de accelerarea propagării virusului SARS-CoV-2 în urma sărbătorilor şi a vacanţelor de sfârşit de an şi au decis să înăsprească măsurile de restricţie.
În Columbia, mai mult de jumătate dintre cei 50 de milioane de locuitori sunt din nou vizaţi de un lockdown începând din acest weekend şi de o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, în contextul în care spitalele din principalele oraşe ale ţării se apropie de capacitatea lor maximală de primire.
În Liban, care a înregistrat vineri un nou record de decese şi unde autorităţile au impus un lockdown strict, mai multe spitale sunt deja saturate. Un spital de la periferia oraşului Beirut, în care a fost internat şi actualul ministru al Sănătăţii, infectat la rândul lui cu noul coronavirus, a trebuit să îşi transforme sala de mese într-un spaţiu de primire a bolnavilor de COVID-19.
Şi în Europa, măsurile de restricţie au fost înăsprite în mai multe ţări.
Portugalia a început vineri o nouă perioadă de carantină generalizată pentru cel puţin o lună, Italia va plasa din nou în lockdown, începând de luni, trei regiuni considerate cu risc sporit: Lombardia (în nord), Sicilia (în sud) şi Trentino-Tirolul de Sud (în nord).
Franţa va extinde sâmbătă la nivelul întregului teritoriu naţional interdicţia de circulaţie începând de la ora locală 18:00 (17:00 GMT) şi va solicita turiştilor proveniţi din ţări non-UE să prezinte teste anti-COVID-19 cu rezultat negativ.
Pe lângă un test cu rezultat negativ, cerut şi la intrarea în Irlanda, Marea Britanie va impune începând de luni o carantină de 10 zile pentru toţi călătorii care vin din străinătate. AGERPRES