Coronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 500.000 de morţi (ministru)
Brazilia, a doua ţară cea mai îndoliată de COVID-19 după Statelor Unite, a depăşit sâmbătă pragul de 500.000 de morţi, a anunţat ministrul sănătăţii, Marcelo Queiroga, citat de AFP.
"500.000 de vieţi pierdute din cauza pandemiei care afectează Brazilia şi lumea întregă", a scris pe Twitter Marcelo Queiroga, fără a preciza bilanţul ultimelor 24 de ore. Vineri, ministerul său înregistrase 498.499 de decese, cu o medie zilnică de peste 2.000 de morţi în ultimele şapte zile.
Potrivit Consorţiului media, care reuneşte principalele grupuri de presă din ţară şi stabileşte un bilanţ cotidian pe baza rapoartelor guvernelor regionale, până sâmbătă după-amiază erau înregistrate 500.022 de decese.
Informaţiile zilnice de la Ministerul Sănătăţii sunt publicate de obicei în jurul orelor 21.00 GMT.
Peste 60% din decese (303.550) au fost înregistrate de la începutul anului.
Brazilia, ţară cu 212 milioane de locuitori, a cunoscut la începutul anului al doilea val mortal, cu peste 4.000 de decese pe zi. Există temeri că se confruntă cu valul al treilea, numărul infecţiilor cunoscând un nou vârf.
Potrivit celui mai recent raport săptămânal al Fundaţiei Fiocruz, o entitate de referinţă în cercetarea medicală, Brazilia cunoaşte o situaţie "critică", cu "un platou înalt de decese şi posibilitatea unei agravări în următoarele săptămâni, odată cu debutul iernii" în emisfera sudică.
Rata de ocupare a paturilor în unităţile de terapie intensivă depăşeşte 80% în 19 din cele 27 de state ale ţării şi 90% în opt dintre ele, a precizat Fiocruz.
Experţii sunt îngrijoraţi de viteza mică a campaniei de vaccinare, de răspândirea unor variante mai agresive şi de lipsa măsurilor preventive din partea preşedintelui Jair Bolsonaro, adversar al lockdown-ului şi măştii de protecţie.
Ministrul Marcelo Queiroga a indicat în mesajul său că lucrează "neobosit pentru vaccinarea tuturor brazilienilor cât mai curând posibil şi pentru schimbarea acestui scenariu care ne-a afectat de mai bine de un an".
Potrivit datelor oficiale, 29% din populaţie a primit o injecţie şi doar 11,36% sunt complet vaccinaţi, mai scrie AFP. AGERPRES