Coronavirus: Aplicaţiile mobile ar trebui folosite voluntar şi să se conformeze reglementărilor europene de respectare a vieţii private (CE)
Statele Uniunii Europene care utilizează aplicaţii mobile pentru a limita răspândirea coronavirusului ar trebui să se asigure că astfel de instrumente se conformează reglementărilor europene în materie de respectare a vieţii private şi evită folosirea datelor de localizare personalizate, arată joi Comisia Europeană, potrivit Reuters.
Recomandările se înscriu într-o abordare europeană unificată cu privire la folosirea tehnologiei în combaterea epidemiei de COVID-19 şi survine după ce câteva state UE au lansat o diversitate de aplicaţii, atrăgând critici din partea activiştilor pentru protecţia datelor personale.
'Garanţii solide în ce priveşte respectarea vieţii private sunt o precondiţie pentru ca aceste aplicaţii să poată fi adoptate şi, prin urmare, pentru a fi utile', a subliniat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Thierry Breton, într-un comunicat.
Potrivit executivului UE, aplicaţiile mobile ar trebui să fie aprobate de autorităţile de sănătate publică, să fie instalate în mod voluntar şi şterse atunci când nu mai sunt necesare şi ar mai trebui să se bazeze pe date anonimizate.
'Datele de localizare nu sunt necesare şi nici recomandate pentru aplicaţiile de urmărire a contactelor, întrucât obiectivul lor nu este de a urmări mişcările indivizilor sau de a impune respectarea de dispoziţii', se spune în documentul Comisiei, care citează riscuri de securitate şi în ce priveşte respectarea vieţii private.AGERPRES