Coronavirus: Africa de Sud anunţă un posibil al cincilea val pandemic, mai devreme decât se preconizase
Africa de Sud este posibil să fi intrat în al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se aşteptau experţii, după o creştere susţinută a numărului cazurilor de infectare în ultimele 14 zile, ce pare să fi fost determinată de sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, au anunţat vineri autorităţile sanitare şi oameni de ştiinţă, informează Reuters.
Ţara, cu cele mai multe cazuri de coronavirus şi decese asociate COVID-19 înregistrate pe continentul african, a ieşit recent din al patrulea val pandemic, în ianuarie, şi estimase că al cincilea val ar putea începe în mai sau în iunie, la începutul iernii în emisfera sudică.
Ministrul Sănătăţii, Joe Phaahla, a declarat într-un briefing că, deşi numărul cazurilor de spitalizare a crescut, până acum nu s-a înregistrat o creştere dramatică a internărilor în secţiile de terapie intensivă sau a deceselor.
Phaahla a precizat că în acest stadiu autorităţile sanitare nu au fost alertate asupra prezenţei unei variante noi, în afara modificărilor variantei dominante în circulaţie, Omicron.
Specialistul în boli infecţioase Richard Lessells a declarat în cadrul aceluiaşi briefing că scăderea imunităţii dobândite în cursul valurilor precedente ar putea contribui la reapariţia mai devreme decât se preconizase a unei creşteri a numărului de cazuri.
Lessells a adăugat că ponderea în creştere a cazurilor de infectare atribuite sub-variantelor BA.4 şi BA.5 ale Omicron sugerează că acestea au avut un avantaj de răspândire comparativ cu alte sub-variante Omicron, precum BA.2.
Însă, până în prezent nu a fost consemnat niciun indiciu că BA.4 şi BA.5 ar cauza îmbolnăviri mai grave, a declarat Waasila Jassat de la Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile.
Africa de Sud a raportat peste 3,7 milioane de cazuri de COVID-19 şi peste 100.000 de decese în timpul pandemiei.
Joi, biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Africa a semnalat că această creştere a contagierilor din Africa de Sud reprezintă principalul motor al sporirii numărului de cazuri de infectare pe continentul african.
Un înalt oficial în domeniul sanitar, Nicholas Crisp, a declarat vineri că ţara deţine suficiente doze de vaccin şi nu intenţionează să procure mai multe. Oficialul a adăugat că guvernul nu intenţionează să cumpere tratamentul anti-COVID-19 Paxlovid al Pfizer pentru pacienţii din sectorul public, indicând drept motiv parţial costul ridicat al acestuia. AGERPRES