Coronavirus: A dus inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID la apariţia variantei Omicron?

Coronavirus: A dus inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID la apariţia variantei Omicron?

În octombrie 2020, în timp ce oamenii de ştiinţă din întreaga lume se întreceau pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat asupra pericolului "naţionalismului" în materie de vaccinuri, scrie AFP într-un articol publicat la 30 noiembrie pe platforma media European Data News Hub (EDNH).

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat la acea vreme, într-un discurs transmis prin videoconferinţă, că singura modalitate de a învinge pandemia de COVID-19 este asigurarea accesului echitabil la vaccin al ţărilor sărace.

"Când avem un vaccin eficient, trebuie să îl şi folosim în mod eficient", a declarat el atunci.

"Şi cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să vaccinăm unii oameni din toate ţările, mai degrabă decât toţi oamenii din unele ţări. Naţionalismul în materie de vaccinuri va prelungi pandemia, nu o va scurta", a mai spus şeful OMS.

Un an mai târziu, inegalitatea accesului la vaccinuri este incontestabilă.

Ţări bogate, precum Franţa şi Japonia, au administrat cel puţin o doză la peste 75% din populaţiile lor.

În Africa de Sud - unde varianta Omicron a fost depistată pentru prima dată - doar un sfert din populaţie a fost complet vaccinată, iar aceasta este una dintre cele mai mari rate de inoculare de pe continentul african.

Este însă inegalitatea în materie de vaccinuri motivul apariţiei noii variante de coronavirus Omicron?

Experţi francezi însărcinaţi să informeze guvernul cu privire la răspunsul la pandemia de coronavirus afirmă că Omicron a apărut probabil la un pacient cu un sistem imunitar deprimat şi este rezultatul unui lung şir de mutaţii care s-au acumulat în timpul unei infecţii cronice.

Însă, indiferent de sursa sa, răspândirea noii variante de coronavirus ar fi fost "cu atât mai lentă, cu cât imunitatea populaţiei din jur era mai ridicată", a declarat pentru AFP Arnaud Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, care consiliază guvernul de la Paris, şi epidemiolog la Institutul Pasteur.

"Vă puteţi imagina că o răspândire a virusului în timpul epidemiilor necontrolate creează mai multe posibilităţi pentru apariţia de noi variante", a declarat el.

Un şoc necesar

"Mi-ar plăcea ca acest nou motiv de îngrijorare să şocheze lumea pentru ca aceasta să-şi da seama de importanţa vaccinării populaţiei la scară globală", a spus Fontanet.

"Planeta va fi în siguranţă doar atunci când vom atinge un nivel de imunitate globală care limitează semnificativ răspândirea şi posibilitatea apariţiei de noi variante", a mai spus el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras din nou un semnal de alarmă cu privire la inegalitatea în materie de vaccinuri în septembrie, când multe ţări bogate au început să ia în calcul vaccinarea cu cea de-a treia doză a adulţilor vaccinaţi, în timp ce altele au luat în considerare vaccinarea copiilor.

Directorul OMS le-a cerut atunci ţărilor să evite administrarea de doze booster anti-COVID până la sfârşitul anului, subliniind că milioane de persoane din întreaga lume nu au primit încă o doză de vaccin.

"Nu voi rămâne tăcut atunci când companiile şi ţările care controlează furnizarea globală de vaccinuri cred că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile", a spus el.

Mecanismul COVAX, schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor, condus de OMS şi alianţa pentru vaccinuri Gavi, este menit să ofere unui număr de 92 de ţări cu venituri mici şi medii vaccinuri finanţate de state bogate.

COVAX afirmă că a reuşit să administreze 500 de milioane de doze în 144 de ţări şi teritorii, iar preşedintele chinez Xi Jinping a promis luni Africii un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID, sub formă de donaţii sau de sprijin pentru producţia locală.

Însă, într-o declaraţie comună publicată luni, Trustul african pentru achiziţia vaccinurilor, Centrele Africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi COVAX au declarat că este nevoie de o îmbunătăţire a calităţii donaţiilor.

"Până în prezent, majoritatea donaţiilor au fost ad-hoc, furnizate cu o notificare redusă în timp şi termene de valabilitate reduse", au spus organizaţiile.

"Acest lucru a făcut extrem de dificil pentru aceste ţări să planifice campaniile de vaccinare şi să crească capacitatea de absorbţie", au mai spus ele.

"Vaccinarea populaţiei lumii nu este doar o chestiune de doze", a afirmat la rândul său Arnaud Fontanet.

"Trebuie să sprijinim sistemele de sănătate fragile şi să facem eforturi pentru a convinge oamenii să se vaccineze", a adăugat el.

"Urmaţi ştiinţa"

După identificarea variantei Omicron, numeroase ţări iau măsuri pentru a preveni răspândirea acesteia prin interzicerea zborurilor provenite din Africa de Sud, unde se pare că ar fi apărut noua variantă de coronavirus.

Japonia şi Israelul au anunţat că îşi închid graniţele.

Epidemiologii afirmă însă că aceste măsuri nu sunt justificate.

"Dacă sunteţi îngrijoraţi de riscul pe care îl reprezintă Omicron, vaccinaţi-vă dacă nu sunteţi deja", a scris duminică pe Twitter virusologul american Angela Rasmussen.

"Continuaţi să respectaţi şi alte măsuri de precauţie. Şi, mai mult ca orice, urmaţi ştiinţa şi susţineţi cooperarea în materie de sănătate globală. Interdicţiile de călătorie nu vor ajuta, însă vor ajuta vaccinurile şi echitatea în materie de sănătate globală", a mai spus Angela Rasmussen.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...