Corina Șuteu, îngrijorată de degradarea Bisericii cu Sfinți; ministrul solicită ajutorul patriarhului pentru consolidare
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, i-a adresat o scrisoare patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și episcopului vicar al Episcopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, în care sesizează situația gravă în care se află Biserica cu Sfinți din București și solicită informații referitoare la eventualitatea unui proiect pentru consolidarea și restaurarea lăcașului de cult.
Biserica cu Sfinți este inclusă în Lista Monumentelor Istorice de categorie B (de interes local).
"Starea de conservare a bisericii este una gravă, pictura exterioară, care ilustrează sibile și filosofi ai antichității greco-romane, este foarte degradată, iar elementele decorative și zidurile exterioare prezintă fisuri și intervenții neavizate", a scris Șuteu pe pagina sa oficială de Facebook .
Ministrul Culturii dorește să fie informat dacă la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor există un proiect în desfășurare pentru consolidarea și restaurarea Bisericii cu Sfinți, care se află în proprietatea acesteia, în caz contrar Corina Șuteu propunând "stabilirea unui dialog pentru găsirea soluțiilor care se impun".
În opinia ministrului Culturii, "Calea Moșilor (fostul Pod al Târgului de Afară) reprezintă una dintre cele mai reprezentative artere istorice ale Bucureștiului, un reper de identitate al orașului".
"Starea fizică a multora dintre monumentele istorice aflate pe secțiunea Piața Sf. Gheorghe și bd. Carol I este îngrijorătoare, iar distrugerea patrimoniului construit din această zonă istorică a Capitalei va însemna dispariția unui peisaj cultural unic al Bucureștiului. Complexitatea problemelor fiecărui monument în parte de pe această arteră istorică obligă echipa Ministerului Culturii să acționeze punctual, în funcție de specificitatea problemelor, dar întreaga zonă se află în atenția ministerului", mai precizează sursa citată.
Biserica cu Sfinți a fost ridicată în vremea lui Alexandru Mavrocordat, în aprilie 1728, pe locul vechii biserici de lemn a lui Popa Hierea. Mai multe case care deserveau biserica se aflau în jur, iar în spatele monumentului se afla o fântână de unde luau apă locuitorii din această zonă. Toate acestea au fost dărâmate în timpul primarului Pache Protopopescu, deoarece se aflau într-o stare avansată de degradare. O importanță deosebită o are pictura acestei biserici, fiind printre puținele din țară care are pictați pe pereții exteriori filosofii din antichitate și sibilele sau profetesele greco-romane.
Zidul exterior al bisericii este împărțit în două câmpuri, printr-un brâu, iar în câmpul superior sunt zugrăvite zece sibile și nouă filosofi, între care Tucidide, Platon, Plutarh, Tales și Aristotel. Pictura interioară este de factură bizantină, de o frumusețe deosebită.
AGERPRES