Corina Crețu spune ADEVĂRUL: ZERO absorbție! Dragnea MINȚEA cu nerușinare că avem o creștere de 899%!!!

Corina Crețu spune ADEVĂRUL: ZERO absorbție! Dragnea MINȚEA cu nerușinare că avem o creștere de 899%!!!

Corina Crețu spune adevărul: zero absorție! Dragnea mințea cu nerușinare. „În ceea ce privește fondurile europene, pe trimestrul întâi al anului 2017 am avut 2.977 milioane de lei, comparativ cu 298 milioane de lei, în aceeași perioadă din 2016, ”ceea ce înseamnă o creștere cu 899%. Este cea mai mare creștere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrați în România. Plus 899% în 2017”, a declarat Dragnea pe 20 aprilie la Antena 3. 

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca acest an este unul crucial avand in vedere ca pana in prezent Romania, la jumatatea exercitiului 2014-2020, se afla la o rata de absorbtie de zero la suta a fondurilor europene in ceea ce priveste fondul de dezvoltarea regionala si fondul de coeziune, potrivit news.ro.

"Ne aflam la jumatatea exercictiului financiar, in anul 2017, cele 23 de miliarde de euro alocate ar fi putut fi accesate. Pentru toate guvernele a fost o povara, aceea de a incheia exercitiul financiar 2007-2013 in paralel cu lansarea programului 2014-2020, dar totusi ne aflam la zero la suta in ceea ce priveste fondul de dezvoltare regionala si fondul de coeziune. Ma ingrijoreaza in continuare acest lucru" - a spus Corina Cretu.

Alte state UE au inceput sa primeasca plati in baza cheltuielilor efectate in noul cadru financiar din fondrile de dezvoltare regionala si de coeziune.

"Implementarea pe teren a inceput, cam 25% din totalul celor 450 de miliarde de euro au fost transmise deja pe teren in statele membre. Media la nivel europeana nu este foarte mica, este comparabila cu ceea ce aveam in perioada de programare 2007-2013 in ceea ce priveste platile", a atras atentia Corina Cretu.

In context, ea a aratat ca si mai important este ca Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administraiei Publice si Fondurilor Europene sa inceapa contractarea cu marii benefciari, pentru ca odata acreditate autoritatile de management de la acest minister si Autoritatea de Certificare si Plati de a Ministerul Finantelor sa inceapa trimiterea de facturi a Bruxelles si rambursarea cheltuielilor.

"Pentru mine rata de contractare este foarte importanta, Irlanda este pe primul loc in privinta ratei de contractare desi nu are aceste instituii. Dar odata ce le va avea, va putea trimite facturi de 80% din alocare pentru statul respectiv" - mai spus comisarul european.

Ea a facit apel si la Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi a Romaniei sa accelereze evaluarea autoritatilor de management si de control de la nivelul ministerelor.

"Am inteles ca au fost trimise toate documentele la Autoritatea de Audit, pentru acreditarea institutiilor de gestionare si control, fara de care institutiile romanesti nu pot trimite facturi, iar noi nu ptem face plati. Din acest punct de vedere poate acceleram procesul de evaluare a acestei documentatii astfel incat Comisia Europeana sa fie notificata cat mai curand de catre Autoritatea de Audit din Romania daca aceste institutii sunt capabile sa gestioneze cele 23 de miliarde de euro", a spus Cretu.

Infrastructura de transport - Romania trebuie sa demareze mai multe lucrari, mai repede

Pe domenii, comisarul european a subliniat ca la Transporturi, comaniile beneficiare din subordinea Ministerului Transporturilor, va trebui sa avanseze mai multe proiecte de infrastructura.

"In privinta Romaniei si a statelor mambre noi, capacitatea administrativa limitata, lipsa unor proiecte de calitate" sunt principalele probleme care au ingreunat absorbtia de fonduri UE, a precizat Corina Cretu.

"Din acest punct de vedere, am inteles ca viteza de contractare s-a marit. Ramane o problema in transporturi, pentru ca aceste proiecte de calitate nu se pot face de pe o zi pe alta. Sunt proiecte grele, mature si care cred ca trebuie accelerate. Pentru perioada 2014-2020, am vorbit cu dl. ministru al Transportuilor, pentru ca situatia la zi pe proiectul-fanion, Sibiu-Pitesti, este inca in faza studiului de fezabilitate, avem centura Bucrestiului, metroul Otopeni si cel cu Valea Ialomitei, avem Ploiesti-Bacau. Cred ca ar trebui sa avem mai multe proiecte, inclusiv Targu Mures - Iasi, sa le incepem in mod simbolic, pentru ca chiar daca vom inaugura in aceasta perioada doar cateva loturi, fiecare guvern care va veni va fi obligat sa-l continue pe celelalte exercitii financiare", a spus ea.

Absorbtia pe 2007-2013: 90-91 la suta. Transporturile, domeniul la care Romania a fost cea mai slaba din UE

In perioada de programare trecuta, 2007-2013, Romania a avut o rata de absorbtie de numai 77% in programul de Transport, cea mai mica din UE pe acest domeniu.

"Am avut o discutie cu ministrul Transporturilor, pentru ca transprtul este slabiciunea pe care noi am avut-o in ultimii zece ani, este tara care a incheat cu cel mai scazut procent in domeniul transporturilor, am primit doar 77% facturi, pentru suma totala alocata, deci pentru perioada 2007-2013 din pacate vom avea 1 miliard de euro pierderi doar din transporturi" - a mai afirmat oficialul de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, in cei 10 ani de la aderera la UE, Romania a reusit sa construiasca 300 km de autostrada, tot atat cat a reusit si Croatia, in numai 3 ani de la aderarea acestei tari. De mentionat ca Romania are atat suprafata cat si populatia de mai bine de 4 ori mai mari de cat ale Croatiei.

In ansamblu, pe perioada de programare 2007-2013, Romania va inregistra o rata de absorbtie de 90-91% din sumele alocate, ceea ce inseamna ca au fost realizate investitii de 17 miliardede euro din fondurile structurale si de coeziune, iar 2 miliarde de euro au ramas necheltuiti, fiind pierduti de catre aceasta tara. Corina Cretu a precizat ca acest nivel de absorbtie se va inregistra daca nu vor aparea corectii financiare definitive de la Curtea de Audit a UE, dupa estimarile la zi ale Comisiei Europene, in umra inchiderii porcesului de transmitere de facturi de la Bucuresti la Bruxelles, la 31 martie 2017.

Se pregateste urmatorul cadru financiar si Romania trebuie sa vina cu argumente

In perioada urmatoare, Uniunea Europana isi pregateste urmatorul cadru financiar, de dupa 2020 iar Romania risca sa primeasca mai putini bani daca nu incepe implementarea proiectelor europene 2014-2020.

"Datoria mea ca si comisar european este de a incercam sa mentinem aceasta politica de coeziune intr-un moment total diferit fata de anii trecuti, un moment dificil, in care pe langa faptul ca bugetul UE se va dminua automat, din cauza plecarii Marii Britanii, mai avem si alte provocari ca migratia, securitatea interna, externa, Armata Europeana. Deci toate aceste lucruri vor fi analizate pentru viitorul Cadru Financiar.

Daca nu vom lansa platile pentru perioada de programare 2014-2020, ne va fi foarte greu sa ne luptam pentru o suma cel putin egala cu ceea ce avem acum pentru perioada 2014-2020. Eu cred ca este foarte important sa ne batem pe aceasta politica regionala", a avertizat Corina Cretu.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a venit in Romania, participand la un eveniment organizat de Reprezenanta Comisiei Europene la Bucuresti.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”