Coreea de Sud va trimite în strâmtoarea Ormuz o unitate antipiraterie, dar independent de misiunea coordonată de SUA
Armata sud-coreeană a anunţat marţi că intenţionează să extindă aria de operare a unei unităţi antipiraterie care acţionează în prezent în largul Africii până în zona strâmtorii Ormuz, după ce SUA au făcut presiuni pentru participarea la protejarea petrolierelor în tranzit, relatează Reuters.
Atacurile asupra unor petroliere în strâmtoarea Ormuz, în largul coastei Iranului, de anul trecut, i-au determinat pe oficialii americani să le solicite aliaţilor să se alăture unei misiuni de securitate maritimă pe care o plănuiesc.
Coreea de Sud îşi va desfăşura forţele în regiune, inclusiv în Golful Persic, dar nu se va alătura oficial coaliţiei internaţionale de forţe, a precizat Ministerul Apărării.
"Guvernul sud-coreean a decis să extindă temporar desfăşurarea unităţii militare Cheonghae luând în considerare situaţia actuală din Orientul Mijlociu pentru a asigura siguranţa cetăţenilor noştri şi navigaţia liberă a vaselor noastre", a declarat presei un oficial al ministerului.
Unitatea Cheonghae a fost staţionată în Golful Aden din 2009, în cadrul eforturilor de a combate pirateria, în parteneriat cu statele africane, SUA şi Uniunea Europeană.
Din unitate fac parte un distrugător de 4.500 de tone, un elicopter Lynx antisubmarin şi trei nave rapide, potrivit datelor publice ale Ministerului Apărării din 2018.
Printre operaţiunile unităţii este şi salvarea în 2011 unei nave sud-coreene şi a echipajului său, prilej cu care opt suspecţi de piraterie au fost împuşcaţi şi cinci capturaţi.
De asemenea, trupele sud-coreene i-au evacuat pe cetăţenii sud-coreeni din Libia şi Yemen, iar din noiembrie 2018 au escortat în jur de 18.750 de nave sud-coreene şi internaţionale.
Coreea de Sud, al cincilea importator de ţiţei din lume şi unul dintre clienţii majori ai Iranului, a încetat să mai importe ţiţei din Iran în mai, când exceptarea de la sancţiunile americane a expirat.AGERPRES