Coreea de Sud: Trei morți după o scurgere de gaz la un reactor nuclear în construcție

Coreea de Sud: Trei morți după o scurgere de gaz la un reactor nuclear în construcție

O scurgere de gaz la un reactor nuclear în construcție din Coreea de Sud s-a soldat vineri cu trei morți, însă administratorul unității exclude orice legătură cu un atac cibernetic care a vizat centrala săptămâna trecută, relatează AFP.

Foto: (c) businesskorea.co.kr

Un purtător de cuvânt al KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power) a afirmat că nu există "nicio contaminare radioactivă" și că nu a fost semnalată nicio scurgere radioactivă. "Trebuie însă să stabilim cauza scurgerii" de gaz, a adăugat el.

Angajații par să fi inhalat gaz de azot în timp ce efectuau controale de securitate într-o incintă subterană plină cu cabluri în centrala de la Gori, în apropierea orașului portuar Busan, din estul peninsulei, a indicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, angajații "au fost găsiți inconștienți și li s-a declarat decesul după ce au fost transportați la spital".

Celelalte reactoare nucleare de la Gori funcționează normal, a precizat el, adăugând că scurgerea "nu are nimic de a face cu recentul atac informatic".

Planurile și manualele reactoarelor de la Gori și ale centralei de la Wolsong din vecinătate au fost publicate pe Twitter săptămâna trecută, la fel ca și datele persoanele ale circa 10.000 de angajați ai KHNP.

Potrivit operatorului, informațiile nu erau clasificate și piratarea lor nu a fost în măsură să provoace disfuncționalități în niciunul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.

Scurgerea de gaz s-a produs la noul reactor nr. 3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de sud, finalizat în proporție de 99% și programat să fie dat în funcțiune în luna iunie a anului viitor.

Autoritățile au întărit securitatea după atac, unitatea de război cibernetic a Ministerului Apărării ridicând nivelul de vigilență în privința atacurilor din Coreea de Nord și din alte locuri.

Responsabilul de comiterea atacului s-a prezentat ca președintele unui grup de militanți care se opune utilizării energiei nucleare și a amenințat cu dezvăluirea mai multor informații dacă guvernul nu închide trei reactoare nucleare începând cu 25 decembrie.

Anchetatorii au anunțat miercuri că suspectul a folosit mai multe adrese IP din China, chiar dacă acesta nu este mereu un indiciu util pentru localizarea geografică a unui internaut.

Oficial nu s-a exclus posibilitatea implicării Coreii de Nord, căruia Seulul îi atribuie responsabilitatea pentru numeroase atacuri cibernetice care au vizat instituțiile sale militare, băncile, agențiile guvernamentale, canalele de televiziune și site-urile de știri. Totuși, notează AFP, nimic nu indică pentru moment că Phenianul s-ar afla în spatele acestui incident.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...