Coreea de Sud protestează după ce premierul japonez a trimis o ofrandă rituală la sanctuarul controversat Yasukuni
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a trimis joi o ofrandă rituală pentru morţii de război la sanctuarul şintoist controversat Yasukuni din Tokyo, în timp ce câţiva lideri de top ai partidului aflat la putere l-au vizitat, determinând Coreea de Sud să-şi exprime "profundă dezamăgire şi regretul", relatează Reuters şi DPA.
Trimiterea ofrandei, pentru festivalul de primăvară al sanctuarului, intervine în timp ce se aştepta ca Kishida să se abţină de la un pelerinaj acolo, notează joi agenţia de presă Kyodo.
Sanctuarul este văzut de Beijing şi Seul ca un simbol al agresiunii militare din trecut a Japoniei, în timp ce include 14 lideri japonezi din timpul războiului condamnaţi ca criminali de război de un tribunal aliat printre cei 2,5 milioane de morţi de război onoraţi acolo.
Ofrandele anterioare au provocat răspunsuri furioase din partea vecinilor asiatici ai Japoniei.
Kishida, care a trimis şi o ofrandă în octombrie în momentul unui festival la sanctuar, a urmat exemplul liderilor precedenţi japonezi, abţinându-se de la o vizită în persoană în timpul festivalurilor de primăvară şi toamnă pentru a evita furia Chinei şi a Coreii de Sud, iar secretarul şef al cabinetului Hirokazu Matsuno a refuzat să comenteze.
Fostul premier Shinzo Abe şi actuala şefă de politică a Partidului Liberal Democrat (LDP) la putere, Sanae Takaichi, l-au vizitat, provocând proteste din partea Coreei de Sud.
"Guvernul îşi exprimă profunda dezamăgire şi regretul asupra faptului că liderii responsabili ai Japoniei au trimis încă o dată
ofrande şi au adus omagiu la Sanctuarul Yasukuni care glorifică istoria războiului de agresiune a Japoniei şi (...) pe criminalii de război", a declarat Ministerul de Externe sud-coreean într-un comunicat.
"Guvernul nostru îndeamnă (...) figurile responsabile din Japonia să se uite direct în istoria lor şi să-şi arate prin acţiune
umila reflecţie şi sincera remuşcare faţă de istoria trecută".
Kishida, văzut ca fiind mai liberal printre parlamentarii LDP, şi-a exprimat speranţa în îmbunătăţirea legăturilor cu Coreea de Sud sub preşedintele ales Yoon Suk-yeol, care preia mandatul la 10 mai.
Niciun prim-ministru japonez nu a vizitat Yasukuni în timp ce se afla în funcţie după Abe în 2013, stârnind indignare în Coreea de Sud şi China şi determinând aliatul cheie Statele Unite să-şi exprime "dezamăgirea".
Abe le-a spus reporterilor că vizita la sanctuar are o rezonanţă specială în acest an având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia.
"În Ucraina, mulţi oameni curajoşi luptă în prezent şi îşi riscă viaţa pentru a-şi proteja ţara", a declarat el, adăugând că vrea să aducă omagiu celor care şi-au dat viaţa pentru Japonia.AGERPRES